Vis: Tu je Tito pravio Jugoslaviju

danas.rs, Boro Soleša
Vis: Tu je Tito pravio Jugoslaviju

Kao da škilji promolio se samo vrh ogromnog Meseca, gore iznad Češke vile, a iz pravca Rukavca i Milne, sa istoka ostrva Visa. Blistavi zraci iznad luke skliznuli su preko čitavog zaliva i smirili se pred terasom na kojoj sam sedeo sa nekolicinom veselih Čeha.

Jedan par iz Praga, očito veoma vičan plesu, počeo je spontano da pleše po klizavom mermeru hola hotela „Issa", a meni u veselom žagoru češkog jezika krenuše asocijacije na ono staro doba kada su Česi ovde dolazili iz drugih razloga, kada je tu i pre socijalističke Jugoslavije i samostalne Hrvatske čitava Dalmacija bila u sastavu trojedine Kraljevine, a na Univerzitetu u Pragu su zaneseni astronomi spojili ugodno sa korisnim, pa došli tamo gde je nebo jasno i čisto, nasred Jadranskog mora, između Balkana i Apenina.

Baš to tvrdi Dubrovčanin Igor Legaz, koji svedoči da je od njegovog pradede Srećka Kovačevića preko opunomoćenika pre 80 godina, 1923. godine, Društvo socijalne zaštite državnih nameštenika u Pragu kupilo vilu za 3.300.000 dinara. Kada je završen Drugi svetski rat, sproveden je Zakon o nacionalizaciji, a češki vlasnik je 1948. promenio ime u Revolucionarni pokret sindikata.

Naravno da ništa nije moglo bez znanja „ratnog Višanina", Josipa Broza Tita, koji je upravo na ovom Jadranskom mestu odlučio mnoge stvari o stvaranju zajedničke države Južnih Slovena i ostalih na prostorima koje su zajedno naseljavali. Tu je Tito sa Ivanom Šubašićem, kao predsednikom Kraljevske jugoslovenske vlade, a uz savete koji su stizali iz Londona i Moskve, pravio tada novu, danas bivšu državu.

Odlukom Predsjedništva Sabora RH, dodao je Igor Legaz, obavljen je prenos prava s Revolucionarnog pokreta praških sindikata na narodnu imovinu, nakon čega se, „zbog strateških razloga", u 16 hektara površine prostora Svetog Džordža ili Jurja, po naredbi Tita, uselila JNA, koja iz otišla krajem maja 1992.

Duhovi se uzburkaju samo povremeno, kao onda kada je češki ambasador za „Slobodnu Dalmaciju" izjavio kako se „ne odriče prava na povrat Češke vile", te kako će „to pravo pokušati ostvariti diplomatskim putem kod nadležnih tela dveju država".

Vlada Hrvatske je Češku vilu dala na korištenje Visu, a prema Prostornom planu Grada Visa poluotok Sveti Juraj s pripadajućom Češkom vilom određen je za turističku namenu.

Razmišljanja o istoriju sam oterao kada su neki mladi švedski bekpekersi i jedriličari, na zajedničkoj žurci, pustili svoju muziku i to Vudija Gatrija sa bolnim prašnjavim rock and roll. Pridružili su im se Amerikanci i ništa više nije bilo važno. Za mene je bilo kao baš onda kada sam na beogradskom Bir festu za golemi balon, u koji je bio uperen reflektor, pomislio da je Mesec, tu nadohvat ruke. Ovaj „morski" Mesec bio je stvaran i već se popeo na brdo Hum.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana