Viktorijini vodopadi

Sanja Amidžić
Viktorijini vodopadi

Prizor koji oduzima dah, mjesto koje oduševljava, ljepota pejzaža koja impresionira, mjesto koje se nalazi na UNESCO-voj listi Svjetske baštine - Viktorijini vodopadi.

Ovi najljepši vodopadi na svijetu smješteni su na rijeci Zambezi, a pripadaju Nacionalnom parku Mosioa Tundža u Zambiji i Nacionalnom parku u Zimbabveu. Predstavljaju jednu od najvećih turističkih atrakcija juga Afrike.

Široki su oko 1,8 metara, imaju pad od 128 metara, a preko ivice klisure Zambezi svakog minuta padne više od 550.000 metara kubnih vode. Ovo spektakularno svjetsko čudo najveća je vodena zavjesa u svijetu očuvana u prirodnom stanju.

Vodopadi su otvoreni za posjetioce tokom cijele godine koji mogu uživati u neodoljivom pogledu i brojnim aktivnostima. Najpopularnije je splavarenje divljim brzacima ispod vodopada, safari šetnja i jahanje. Nedaleko od vodopada nalazi se most Cape Cairo, željeznica koja ide iznad kanjona i elegantan hotel koji omogućava svjetskim putnicima da se dive vodama što se ruše u dubinu. 

Ukoliko ste ljubitelj dobre hrane u blizini vodopada nalaze se brojni hoteli sa restoranima gdje se mogu naći različiti specijaliteti tradicionalne kuhinje. Cijene specijaliteta su od 150 do 250 maraka uz konzumaciju različitih pića.

Smještaj u ovom dijelu Afrike nudi veliki broj hotela kao što je "Viktoria Falls Rainbow " koji nudi dvokrevetne sobe za spavanje po cijeni od 450 maraka za noć. Hotel u ponudi ima bar, bazen, parking, besplatan internet, igrališta i baštu.

Za putnike koji žele da uživaju u znamenitostima i zvukovima grada Viktorijini Slapovi, "A'Zambezi River Dodge" je savršen izbor. Centar grada udaljen je sedam kilometara, a zračna luka nalazi se unutar 25 minuta. Sa svojom pogodnom lokacijom, hotel nudi lagan pristup gradskim destinacijama koje morate vidjeti. Cijena noćenja u ovom hotelu je 430 maraka.

Viktorijini vodopadi spadaju u top deset svjetskih destinacija koje tokom godine posjete hiljade turista iz svih krajeva svijeta.

Dim koji grmi

Prvi zapadnjak koji je pronašao vodopade bio je škotski istraživač David Livingston, 1855. godine. Nazvao ih je Viktorijini, u čast engleske kraljice Viktorije, iako su lokalnim stanovnicima do tada bili poznati kao Dim koji grmi. Oblak vodene prašine ovog vodopada se ponekad diže i na visinu do 300 metara iznad ponora, a ona je ponekad vidljiva sa udaljenosti od 40 kilometara.

Usluge              Cijene u KM

Smještaj           350 do 450

Ručak                150 do 250

Kafa                 10 do 15

Suveniri            5 do 15

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana