Val Garden - Meka za skijaše

Sanja Amidžić
Val Garden - Meka za skijaše

Italijanska Val Garedena najbolje je skijalište Južnog Tirola. Staze u tom ski-centru protežu se na nevjerovatnih 176 kilometara što ih čini najdužom dionicom za skijanje u kompleksu Dolomita.

Ukoliko ste pravi ljubitelj skijanja ova zimska destinacija je nazaobilazna jer su skijališta odlično povezana a među njima se nalazi i Alta Badija, pa cijela dužina staze premašuje 500 kilometara što se ne može zanemariti.

Skijalište broji na desetine staza od onih za početnike, preko staza za iskusne skijaše do Saslonga, staze za profesionalce. Ta staza smatra se jednom od najzahtjevnijih u Svjetskom kupu te se ubraja u jedan od klasika u tom elitnom takmičenju.

Na njihvom održavanju radi veliki broj ljudi i one se svake noći pripremaju da bi sljedećeg jutra spremno dočekale brojne turiste. Pored brojnih staza, u ovom ski-centru ima i mnogo žičara zbog čega nema dugih čekanja na prevoz. U tom dijelu Italije ni snijeg nije problem, pošto ga ima tokom svih zimskih mjeseci ali je isključivo namijenjen skijašima.

Što se tiče smještaja u vremenu Svjetskog kupa, cijene su visoke, ali se ipak sedmodnevni boravak može naći po cijeni od 500 maraka. Ono što je izuzetno skupo je ski-pas koji od zavisnosti termina može da košta od 300 do 500 maraka.

Ukoliko volite dobro da jedete, tu su brojni restorani u krugu ovog skijališta sa specijalitetima italijanske kuhinje, ali i druga hrana pripremljena po evropskom ukusu. Ručak košta od 100 maraka pa naviše, zavisno od ponude.

Val Gardenu, inače, čine tri mjesta: Kastelroto, Alepe de Siuzi i Fie all Sciliar, a u toj oblasti priča se posebnim jezikom, ladinskim, zbog čega ne treba da se čudite kada naiđete na putokaze na tri različita jezika: njemačkom, italijanskom i ladinskom.

Svjetsko prvenstvo

Val Gardena je 1970. godine bila domaćin Svjetskog prvenstva u alpskom skijanju, a osim po tom sportu poznata je i po umjetničkom klizanju. Trenutno najpoznatija sportistkinja iz tog grada je upravo klizačica Karolina Kostner, inače trostruka evropska šampionka.

 

Ant. 2

Usluge                    Cijene u KM

Smještaj                  300 do 500

Ručak                       100 do 250

Suveniri                 15 do 100

Ski-pas                    300 do 500

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana