Upoznajte bavarski grad u sred Amerike VIDEO

Daily Mail
Upoznajte bavarski grad u sred Amerike VIDEO

Prije nekoliko godina, planinski vrhovi prekriveni snijegom bili su jedina zajednička stvar koju je Livenvort u Vašingtonu imao sa Bavarskom.

Danas su to kobasice, lederhozne i, naravno, turisti. Cijela ova zajednica je zbog toga dobila naziv "mala Bavarska", a u punom sjaju možete je vidjeti oko Božića.

Novi dokumentarac "Bavarianism" koji je nagrađen, opisuje neobičnu istoriju ovog mjesta.

Naime, nakon što je bio poznat kao važno mjesto drvne industrije i sjedište Velike sjeverne željeznice, Livenvort je dvadesetih godina prošlog vijeka postao grad duhova.

Željeznica se preselila u Venači, zbog čega su mnogi ostali bez posla i napustili mjestašce.

Sve do 1962. grad je grcao u dugovima, dok gradski komitet nije predložio transformaciju Livenvorta u turističku atrakciju.

Pošto je smješten u planinskom kraju, predloženo je da imitira bavarsko selo, a inspiraciju za tu ideju dobili su mještani Oven i Polina Votson, kada su vidjeli Solvang, dansku koloniju u Kaliforniji.

Hrabri vlasnik prodavnice bio je prvi koji je promejnio fasadu tako da podsjeća na one u Bavarskoj, a pšošto se svima ideja dopala, počela je "bavarizacija" Livenvorta.

Tokom narednih 10 godina transformisan je cijeli centar grada, a neki stanovnici su pod hipoteku stavili sve što imaju.

Ovo kockanje sa sudbinom im se isplatilo.

Od grada u dugovima, Livenvort je postao prava turistička destinacija u koju dolazi mnoštvo gostiju, naročito u vrijeme Oktoberfesta i Božića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana