U zavičaju grofa Drakule

Danijela Stokanić
U zavičaju grofa Drakule

Transilvanija, rodni kraj grofa Drakule, je jedan od neotkrivenih evropskih dragulja. Njeni jedinstveni gotički dvorci i srednjovjekovni utvrđeni gradovi ostavljaju dubok utisak na posjetioca, pogotovo kada su obavijeni maglom i kada se iz okolne karpatske šume čuje zavijanje vukova.

 Ovaj istorijski region u centralnom dijelu Rumunije predstavlja veoma posebnu kulturnu cjelinu. Ono zbog čega je Transilvanija najpoznatija je čuveni vlaški vojvoda Vlad Cepeš. Iako je riječ o istorijskoj ličnosti, poznatoj po borbi protiv Turaka i surovosti, vladar poznat po imenu grof Drakula, slavu je stekao kao najčuveniji svjetski vampir. Najveći broj turista iz cijelog svijeta najčešće dolazi u ovdašnje selo Bran zbog Drakulinog dvorca.

Smješten je na litici, tačno na granici između pokrajine Transilvanije i Vlaške i predstavlja jednu od najznačajnijih turističkih atrakcija Rumunije. Tragovima najpoznatijeg vampira najbolje je krenuti kada je nebo srebrnkastosivo, stabla ogoljena, a zemlja prekrivena snijegom.

Od sedam saskih gradova najpoznatiji su Sibiju, Sigišoara i Brasov. Njih posjećuje najviše turista. Sibiju je jedan od najočuvanijih srednjovjekovnih gradova. Bio je ograđen sa tri reda zidina. Područje između gradova Sibiju i Sigišoare posebno je zanimljivo. Ne samo zbog prirode i malih sela nego i zbog posebnog tipa crkve koji se razvio samo na tom području. To su fortificirane crkve, koje su gradili Sasi u srednjem vijeku. To su gotičke crkve, okružene s nekoliko redova zidina, kakvih na ovom području postoji dvadesetak. Te su posebne građevine takođe pod zaštitom UNESCO-a.

Južno od Sigišoare nalazi se najveći transilvanijski grad Brasov. Simbol grada je Crna crkva. Sve u svemu, Rumunija je veoma jeftina zemlja i pristupačna za džep prosječnog turista.

Pored toga, Transilvanija je pravi raj za one koji vole dobro jesti. Restorani nude domaću hranu, a na jelovniku je uglavnom meso. Glavni specijalitet su ćevapi od ovčijeg mesa, koji spolja izgledaju veoma pečeni, dok su iznutra sirovi.

To na prvi pogled nije privlačno turistima, ali kada ih probaju, ništa drugo više ne naručuju.

Drakulin grob

Posljednja tačka i cilj putovanja je jezero Snagov i istoimeni manastir i Drakulin grob. Vlad Cepeš ubijen je 1476. godine, njegovu glavu Turci su odnijeli u Carigrad, a tijelo je spaljeno i sahranjeno u manastiru Snagov. Kada su tridesetih godina prošlog vijeka arheolozi vršili iskopavanja pronađene su samo konjske kosti.

Cijene

Ulaz za Muzej i sobu za mučenje           20 KM

Zamak Bran i dvorac Peleš              50 

Manastir Sinaja                                  10

Večera                                                     30

Smještaj za dvije osobe                     40

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana