U Moskvi idu Kod Tesle na pljeskavicu

Novosti
U Moskvi idu Kod Tesle na pljeskavicu

Nedaleko od čuvene Taganjke u Moskvi, ovih dana je otvoren (još jedan) srpski restoran koji je dobio ime po velikom srpskom naučniku Nikoli Tesli.

Dva bogata, mlađa ruska biznismena, Sergej i Feliks, oduševljena srpskom hranom i provodom u prestonici Srbije krajem septembra, pozvali su iskusnog beogradskog ugostitelja Gorana Glavčića (40), da sa svojim timom otvori klub-restoran kom su dali ime „Nikola Tesla" jer to ime skoro svi znaju u Rusiji. Iako nije uobičajeno da se restoranima i klubovima za zabavu daje ime naučnika, ruski investitori su i na taj način htjeli da istaknu da se radi o srpskom mjestu u Moskvi. I u reklami novootvorenog restorana vlasnici kažu da je to „dio Srbije".

Restoran se nalazi u prizemlju zgrade jednog biznis centra u Moskvi i već prvih dana se vidjelo po posjeti da se Rusima dopadaju srpska hrana i piće. Ukrašen je Teslinim portretima i fotografijama njegovih eksperimenata.

- Davna mi je želja da napravim restoran koji će biti poznat u svetu, a to je moguće samo u svetskim metropolama. Znam da se Rusi sa simpatijama odnose prema nama i zato sam i prihvatio ponudu Sergeja i Feliksa da budem sa njima partner i otvorimo restoran o kom će se pričati, ne samo u Moskvi - kaže nam Goran Glavčić.

- Svesni smo da nije lako biti u tuđini, odvojen od porodice, ali je lakše zato što je Rusija slovenska prijateljska zemlja - kaže tim srpskih konobara i kuvara.

Još u Beogradu, Goran je shvatio da se Rusima posebno sviđaju srpski roštilj, miješano meso, ali osim pljeskavica i ćevapa roštilj-majstora Branka, rado naručuju i specijalitete napravljene od teletine, piletine i ćuretine za koje je zadužen još jedan majstor, Nikola.

Rusi su oduševljeni našom sarmom, koja se drugačije pravi nego u Rusiji. Sviđa im se i musaka, kolenica sa podvarkom, a Srbi rado dođu na čorbast pasulj. Uvijek se kao desert nudi neki srpski domaći kolač.

- Nadam se da ćemo uskoro sve da zalivamo srpskim pićima jer smo u proceduri dobijanja svih potrebnih dozvola - kaže Glavčić.

Svi se nadaju da će „Tesla" biti sinonim ne samo za pronalaske u fizici, već i kao mjesto dobrih kulinarskih eksperimenata i zabave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana