Turističke destinacije koje možete da preskočite

Klix.ba
Turističke destinacije koje možete da preskočite

Vjerovatno ste oduvijek maštali da posjetite svjetske turističke destinacije za koje svi govore da su najveće atrakcije i da niste putovali svijetom ako niste bili na tim mjestima.

Možda to baš i nije tako. Evo razloga zbog kojih ne morate po svaku cijenu posjetiti mjesta koja važe za najatraktivnija turistička odredišta.

Piramide, Giza, Egipat

Vjerovatno ste gledali fotografije egipatskih piramida i maštali o tome da ih posetite. Možda biste i mogli, ali kada dođete tamo sigurno ćete biti pomalo razočarani. Piramide su poveće, ali ne i ogromne kako djeluju na fotografijama. Fotografi koji ih snimaju u većini slučajeva to rade ležeći na leđima. One su najstarije od sedam svjetskih čuda i bile su najviše građevine u svojih prvih 3.800 godina. Nakon što u 40 minuta prostudirate sfinge i jašete na kamili, vi zapravo više nemate šta da radite.

Las Vegas

Pri samom dolasku u ovaj grad prvo što ćete uočiti su zaslijepljujuće neonke i replike Venecije, Njujorka i Ajfelovog tornja. Sve to će trajati oko 30 minuta, a poslije toga ćete shvatiti da ste došli u tematski park. Ukoliko niste kockar i to vam nije cilj zbog kog ste došli u Las Vegas, onda ćete se osjećati kao osoba koja je usred pustinje naletjela na oazu kiča.

Tajms skver, Njujork

Prije 20 godina gradonačelnik Njujorka odlučio je da počisti ovaj trg. Uprkos tome što se na njemu održava spektakularni i blještavi doček Nove godine, on je bio utočište prosjaka i lopova, a danas je zapravo samo veliki bilbord za razne reklame.

Stounhendž, Engleska

Možda je stariji od piramida, ali Stounhendž pati od istih problema. Ne možete ući unutra, a fotografi već decenijama treniraju na njemu trudeći se da naprave što bolje fotografije. Kamenje je prilično visoko, oko sedam metara, ali posjeta ovom UNESCO-vom zaštićenom spomeniku kulture značiće da ćete se sudarati sa ostalim turistima. Budući da leži između glavnih autoputeva u Engleskoj, moguće ga je vidjeti sa puta, tako da nije potrebno da ostavite automobil i prošetate do njega. Svakako ćete vidjeti isti prizor.

Loh Nes, Škotska

Loh Nes je jezero, ne čudovište. Prvo je to potrebno razjasniti, jer veliki broj ljudi to dvoje mješa. Legenda kaže da u njemu živi čudovište i da povremeno izranja i da su pojedine osobe uspjele da ga uhvate na kameri. Možete ga posjetiti, ali tamo zapravo nemate šta da vidite osim jezera kakvo možete naći i na drugim mjestima.

Španske stepenice, Rim

Rim ima toliko dobrih istorijskih i u svakom drugom pogledu kvalitetnijih mjesta da je naprosto grijeh zadržavati se dugo na sasvim običnim stepenicama.

Sikstinska kapela, Rim

Čak i ako dođete rano ujutro i pobrinete se da ne čekate u redovima kako biste vidjeli tavanicu koju je oslikao Mikelanđelo, izaći ćete sa ukočenim vratom. Fotografisanje ili snimanje unutrašnjosti vam nije dozvoljeno, jer ekskluzivna prava na to ima Nipon TV. Ukoliko baš želite, svakako možete otići u Sikstinsku kapelu, ali alternativa je da kupite neki od kataloga u kojima imate fotografije.

Zabranjeni grad, Peking

Obilazak Zabranjenog grada u Pekingu djeluje kao beskonačno čekanje na prolazak kroz bezbroj vrata i soba. Nakon što to sve prođete, pitaćete se da li ste zapravo uopšte vidjeli nešto.

Nijagarini vodopadi, Sjeverna Amerika

Teško ćete zbog magle uopšte moći da vidite vodopade i nakon deset minuta zapravo ćete shvatiti da tu nemate više šta da tražite. Što se tiče samih Nijagarinih vodopada, oni djeluju poput vode koja curi iz slavine u poređenju sa Viktorijinim vodopadima u Zimbabveu. Viktorijini vodopadi su širi i predstavljaju najveću "vodenu zavjesu" na svijetu. Ukoliko baš želite da posjetite vodopade, radije se zaputite u Zimbabve, piše news.com.au.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana