Trst – simbol otmjenosti

Jelena Bjelica
Trst – simbol otmjenosti

Trst je važan grad i luka u Italiji, smješten na obali Jadranskog mora. To je veoma moderan grad, kome poseban pečat otmjenosti i moći daju impresivne građevine iz doba Habzburške monarhije.

Kada je o riječ o građevinama, Trst je netipičan za Italiju i više nalikuje Beču nego Rimu ili Veroni. Grad ima veći broj trgova sa mnogo crkava, palata, zdanja, spomenika.

U OBILAZAK TRSTA NAJBOLjE je krenuti od Kanala Grande. Preko njega je izgrađeno nekoliko mostova i svaki ima neko ime.

Bliže moru je kanal Ponte Verde, a čuveni Ponte Roso nalazi se odmah uz istoimeni trg. Na ovom mostu je i bronzana statua irskog književnika Džemsa Džojsa, koji je desetak godina živio u ovom gradu. Koliko ga je volio najbolje svjedoče riječi: "Moja duša je u Trstu", napisane na postamentu ispod spomenika.

Ipak, iako su palate i mostovi veoma lijepi, Kanalom Grande i trgom Ponte Roso, dominira Srpska pravoslavna crkva Svetog Spiridona, izgrađena od bijelog mermera sa plavim kupolama i pozlaćenim mozaicima. Ova crkva je jedna od najvećih srpskih crkava, a govori o nekadašnjem bogatstvu nevelike srpske zajednice u Trstu. Crkva Svetog Spiridona bila je i ugledna građevina za Hram svetog Save na Vračaru.

ZA GLAVNO GRADSKO OKUPLjALIŠTE, Trg Ujedinjenja, kaže se da je najveći evropski trg. Smješten je uz more i, možda, na najbolji način oslikava duh Trsta. Sagrađen je za vrijeme Austrougarske, kao i zdanja i palate oko njega.

Na trgu je najdominantnija Gradska skupština, a jedna od najznačajnijih je Teatar "Đuzepe Verdi". U centru samog trga je fontana Macoleni, spomenik Karla Šestog, izrađena u baroknom stilu, a priča priču o "stranama svijeta" i o tada poznata četiri kontinenta.

Sa trga turisti uglavnom prošetaju do doka na obali odakle se pruža pogled na pučinu s jedne i brda s druge strane grada.

Svakako vrijedi vidjeti i Kastel Miramare, koji je okružen prelijepim, impozantnim parkom, a do dvorca, tršćanskim zalivom može da se stigne i pješke i prevozom, jer je od centra grada udaljen oko pet kilometara.

U ODNOSU NA VRIJEME KADA je bio centar jugoslovenskog šopinga, Ponte Roso se mnogo promijenio. Sada su tu parking i pijaca na kojoj se prodaju cvijeće, voće, povrće i zdrava hrana. Duž kanala smještene su radnje sa garderobom i obućom poznatih svjetskih marki, a prodaju se po cijenama koje baš i nisu pristupačne većini turista. Jeftinija roba i autlet radnje izmještene su u velike tržne centre na periferiji Trsta.

Istorija

Od 19. vijeka do danas Trst je često mijenjao "gospodara". Prvo je od 1807. do 1815. godine bio u sastavu Napoleonovih Ilirskih provincija, da bi potom bio vraćen Habzburškoj monarhiji. U drugoj polovini 19. vijeka desio se najveći procvat grada, kada se izgrađuje ogromna gradska luka i veliki broj gradskih crkava, zdanja i palata. Na kraju Drugog svjetskog rata grad su oslobodili jugoslovenski partizani, a potom je izbila kriza oko Trsta i okoline, da bi on ipak kasnije pripao Italiji.

USLUGE                                        CIJENE:

 

Prenoćište                                 od  60 KM           

Kafa                                             od    2 KM

Sok                                                od    5 KM

Ručak u restoranu                        od  30 KM

Gradski prevoz                             od 2,3 KM

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana