Top 5 privatnih ostrva milijardera

Agencije
Top 5 privatnih ostrva milijardera

Veoma mali broj ljudi na svijetu može da se pohvali da ima svoje ostrvo. Međutim neki milijarderi nemaju samo djelić raja – oni su uspjeli da egzotične destinacije pripoje svom biznis planu.

Na prijmer, Lilijan Betankur, vlasnica L’Oreal-a kupila je nedavno ostrvo na Sejšelima za 60 miliona dolara. Ipak, prošla je prilično jeftino.

Leri Elison platio je pola milijarde dolara kako bi dobio većinsko vlasništvo nad šestim najvećim ostrvom na Havajima.

Predstavljamo vam još nekoliko ostrva koja su skupo koštala njihove vlasnike.

Robins, Njujork

Cijena: 11 miliona dolara

Na aukciji uslijed bankrota 1993. Mur Bejkon finansijer Vol Strita platio je 11 miliona dolara za Robins ostrvo koje se nalazi u blizini Long Ajlenda u Njujorku.

On je do sada navodnu uložio milione u uređivanje ovog utočišta i zasadio stabla hrasta kako bi negovao njegovu prirodnu sredinu.

Samo za praćenje ugroženih vrsta na ostrvu ovaj milijarder platio je 1,1 milion dolara, ali je izgradio i vikendice za njegovu familiju kao i heliodrom.

Za njegovo zalaganje za očuvanje Robins strva dobio je Audubon medalju za zaštitu sredine prošlog januara.

Alan, Vašington

Cijena: 13, 5 miliona dolara

Jedan od osnivača Microsoft-a investitor i milijarder Pol Alan kupio je ostrvo Alan 1992. za 13,5 miliona dolara, ali je 2005. njegova vrijednost procjenjena na 25 miliona.

Ostrvo je dobilo naziv po heroju američke mornarice i nalazi se u arhipelagu San Huans u Pacifiku.

Alan je navodno kupio ostrvo kako bi izgradio vikendicu, ali se to ipak nije desilo. Kuću je sagradio na susjednom ostrvu Lopez.

Ipak, njegovo ostrvo nema struju, a procjenjuje se da bi njeno uvođenje vlasnika koštalo 3 miliona dolara.

Džejms, Kanada

Cijena: 75,1 milion dolara

Oko 18 godina pošto je Džejms ostrvo u Britanskoj Kolumbiji prestalo da bude dom fabrike eksploziva i postalo ekskluzivno odmaralište, milijarder američkog telekoma Kreg Meko želi da ga proda po cijeni od 75,1 milion dolara.

On ga 1994. platio „svega" 19 miliona i tu izgradio ogromnu kuću, šest luksuznih koliba za goste, bazen, privatno pristanište, avio pistu i teren za golf.

Na ostrvu se nalazi i biblioteka, teretana i skladište.

Koriste se samo električna ostrva, a pušenje je zabranjeno.

Neker, Britanska Devičanska ostrva

Cijena: 100 miliona dolara

Većinski vlasnik Virgin grupacije kupio je ostrvo Neker za oko 290.000 dolara 1978. a sada se procjenjuje da vrijedi oko 100 miliona.

Kontroverzni britanski milijarder pretvorio je pomalo pusto ostrvo u lično odmaralište iz snova u kom ima 60 zaposlenih.

Ričard Brenson može ugostiti čak 28 ljudi, a smještaj čak i izdaje. Ukoliko želite da provedete nedjelju dana na ostrvu, soba će vas koštati 35.000 dolara, dok iznajmljivanje cijelog ostrva košta 50.000 dolara za noć.

Na ostrvu se nalazi više od 200 flamingosa, a po cijeni od 2.500 dolara gosti mogu da krenu avanturu podmornicom za tri osobe.

Lanai, Havaji

Cijena: 500 – 600 miliona dolara

Leri Elison, treća najbogatija osoba u Americi i šesti na svijetu prema Forbsovoj listi, kupio je ostrvo Lanai u junu od Dejvida Murdoka.

Na njemu se nalazi plantaža ananasa i dom je čak 3.000 ljudi. Turisti ga posjećuju zbog dva odmarališta Four Seasons, terena za golf i luksuznih vila.

Elison, koji je jedan od osnivača kompanije Oricle sada je vlasnik dva luksuzna odmarališta na ostrvu, dok je samo dva odsto ostrva u vlasništvu stanovnika i lokalnih vlasti.

Bivši vlasnik Murdok zadržao je pravo na vjetrenjače za proizvodnju struje na sjeverozapadu ostrva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana