Sveti Stefan otvoren poslije sedam godina

slobodnaevropa.org
Sveti Stefan otvoren poslije sedam godina

Nakon sedam godina od privatizacije, konačno dobra vijest sa Svetog Stefana - završena je rekonstrukcija grad hotela koji je po prvi put otvoren u punom kapacitetu i dočekuje prve goste, piše slobodnaevropa.org.

Turisti koji uglavnom borave u hotelima tog poznatog svjetskog brenda, plaćaće svoj boravak na ostrvu od 900 - 3,500 evra za noć, a osim šest restorana i tri plaže, od ovog ljeta će sadržajima za odmor dodati i novi spa centar koji se gradi u stoljetnom Miločerskom parku, uz Kraljičinu plažu.

Nakon 7 godina obećanja, 3 otvaranja, promjene zakupca i nezadovoljstva građana, rekonstrukcija hotela Sveti Stefan je zvanično okončana.

I posljednji izvor spora sa mještanima izgradnja crkvice na ostacima nekadašnje Svete Gospođe je završen, pa direktor hotela Kevin Bruk očekuje da ovaj ekskluzivni grad oživi duhom tradicionalnog crnogorskog sela.

- Imamo divnog popa, oca Klementa iz Manastira Praskvica sa kojim održavamo veoma dobre odnose. On je zadužen za ovu crkvu koja će biti otvorena za goste, biće tu i kutija za prikupljanje priloga za crkvu, a otac Klement će tu držati bogosluženje povremeno. Naša ideja je da Sveti Stefan ima atmosferu tradicionalnog crnogorskog sela, a crkva je njegov važan dio - ističe Bruk.

Ovoga ljeta u hotelima Svetog Stefana i Miločera biće zaposleno oko 350 ugostitelja, od čega 90 posto domaćih.

No, o potamnjelom sjaju Svetog Stefana govori i podatak da se zarade neisplaćuju redovno.

- Za nama je težak finansijski period i kompaniji čini sve da ispuni obaveze prema zaposlenima. Tokom prethodnih par mjeseci smo isplatili dio, ali je preostalo još neisplaćenih zarada - kaže Kevin Bruk.
Gosti očekuju autentičnost

Otvaranje najpoznatijeg crnogorskog hotela ipak se dočekuje sa optimizmom, jer dobar buking obećava bolji prihod nego lani.

Prvi gosti biće Japanci i Hrvati no, u 50 vila na ostrvu, 8 apartmana u Miločeru, 6 restorana i 3 plaže uživaće najviše turisti iz SAD, Velike Britanije i Rusije.

Boravak u minimalističkim enterijerima kombinacije kamena i drveta plaćaće od 900 pa do 3.500 eura za jednu noć.

Najskuplji apartman je nekadašnaj Vila 118 koja je preimenovana u Vilu Sveti Stefan, kaže PR Marina Rađenović.

- Dakle, za tu sobu cijena je 3.500 eura dnevno, na dva nivoa i ima 165 kvadrata i to je jedina soba sa privatnim bazenom. Interesantno je da je unutrašnji dizajn radila arhitektonska kuća Deniston iz Malezije i glavni arhitekta Žan Mišel Gati i oni su unutrašnji dizajn bazirali na istorijskoj pozadini ostrva tako da su htjeli dizajnom da pretvore ribarsku kuću u gostinjsku sobu. Zato i vidite ove prirodne materijale i boje, malo rustičan izgled zidova i sve je tu da s euklopi u ambijent ribarskog sela - kaže Rađenović.

Do sezone će biti otvoren novoizgrađeni spa centar tik uz Kraljičinu plažu.

Imaće dva sprata, 6 paviljona i veliki bazen.

Marina Rađenović iz menadžemnta Aman Sveti Stefan nas vodi kroz hotelske kalete.

- Vila Miločer je fine dining restoran, Kraljičina stolica je riblji restoran, u restoranu Maslina je tradicionalna kuhinja. Sveti Stefan ima pjacu i Aman signature restoran gdje je na meniju internacionalna hrana. Naši gosti jesu zahtjevni, ali kada je riječ o zahtjevima da probaju nacionalnu, tradicionalnu hranu. To su uglavnom gosti koji borave po Amanovim hotelima širom svijeta i gdje god da odu oni očekuju nešto autentično. Tako isto kod nas - kaže Rađenović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana