Sudan: Antičke piramide otkrivaju tajnu kraljevstva Kuš VIDEO

Agencije
Sudan: Antičke piramide otkrivaju tajnu kraljevstva Kuš VIDEO

Ispod 2.000 godina starih ostataka sudanskih antičkih piramida nedavno su pronađene grobnice i sto na kojem su najvjerovatnije prinošene žrtve Ozirisu, bogu podzemlja.

Iako piramide danas predstavljaju sinonim za Egipat, brojne drevne civilizacije gradile su slične strukture kako bi odale poštu preminulim osobama.

Blizu grada Gematona u Sudanu, koji je pripadao kušitskom kraljevstvu, britanski tim arheologa, koji ovu lokaciju istražuje već 17 godina, nedavno je pronašao ostatke 16 piramida, ispod kojih su smještene grobnice.

Za razliku od Egipta, gdje su piramide građene isključivo kao grobno mjesto faraona i pripadnika elitnog sloja, u ova grobna mjesta bila su pohranjeni i neki manje ugledni članovi društva.

Ovakve konstrukcije građene su od 800. godine prije nove ere do propasti kraljevstva, koje se dogodilo oko 400. godine. Šest piramida sagrađeno je od kamena, a deset od opeke od blata.

Na žrtvenom stolu uklesan je lik sveštenika koji nudi tamjan Ozirisu. Iako su pripadnici civilizacije Kuš obožavali bogove egipatskog porekla, sudanske kulture imale su svoj sopstveni identitet čija su se obilježja razlikovala od egipatskih.

Ovo otkriće izuzetno je značajno jer većina piramidalnih grobnica i mastaba obično bude već opljačkana prije nego što postane predmet izučavanja arheologa.

Jedina piramida koja je dosad pronađena netaknuta sadržala je posmrtne ostatke troje odojčadi, kao i 100 perli od keramike i fajansa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana