Stranci očarani ljepotom Sutjeske

Radmila Đević
Stranci očarani ljepotom Sutjeske

Foča - Nacionalni park "Sutjeska" unaprijedio je infrastrukturu i ponudu, a to je urodilo rastom posjete turista, čiji je broj utrostručen u odnosu na prošlogodišnju sezonu.

Sa 8.000 noćenja i 13.000 dolazaka u ovoj godini u "Sutjesci" zadovoljno trljaju ruke. Direktor Zoran Čančar kaže da je sezonu obilježila raznovrsnost ponude i znatno veći broj stranih gostiju.

- Novoizgrađena infrastruktura odrazila se i na bolji promet. Obogatili smo ponudu planinskog turizma, a novi objekti i katuni bili su na raspolaganju turistima. Mnogi strani gosti, koji su nas posjetili, rekli su da su očarani "Sutjeskom" - rekao je Čančar i dodao da je riječ o turistima iz svih zemalja bivše Jugoslavije, ali tu su i turisti iz Belgije, Holandije, Italije, Francuske, Engleske, Slovačke, Češke i Mađarske.

- Zahvaljujući saobraćajnicama preko prevoja Čemerno broj turista koji su u prolazu posjetili park, odnosno tranzitnih turista, je tri puta veći - kaže Čančar.

Nacionalni park "Sutjeska" tokom cijele godine bio je domaćin brojnih manifestacija poput "OK festa", Samita volontera Evrope, "Parkovijade RS i Srbije".

Rukovodstvo parka očekuje da će uskoro početi rekonstrukcija objekta u kojem će biti smješten Centar za edukaciju, razvoj i istraživanje iz oblasti ekologije, šumarstva, poljoprivrede i ruralnog razvoja, koji bi bio nastavna baza fakulteta oba univerziteta u RS.

- O tom projektu obavijestili smo nadležna ministarstva i Vladu RS. Nadamo se da će taj projekat biti realizovan - rekao je Čančar.

Prema Čančarevim riječima, da bi prirodne ljepote dobile potpunu valorizaciju, potrebno je uložiti mnogo više novca u marketing i promociju.

- Radićemo na promociji parka kroz saradnju sa turističkim organizacijama. Moramo stvoriti dodatne uslove kako bi "Sutjeska" bila domaćin škola u prirodi i ekskurzija, a brigu o kulturno-istorijskim spomenicima i dalje nastavljamo - kaže Čančar.

Top destinacije

Nacionalni parkovi "Sutjeska" i "Kozara" nedavno su se našli među deset destinacija u BiH koje su posebne za turiste, a koje je izabrala stranica za putovanja "travelison.com".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana