Stara skopska čaršija: Ženski pazar

Danas.rs, Ruža Ćirković
Stara skopska čaršija: Ženski pazar

Trgovina je dominantna delatnost, dućani preovlađujući objekti, a svadba glavni događaj oko koga se vrti posao u brojnim prodavnicama Stare skopske čaršije.

Na tim ulicama ćete među kupcima, a u prodavnicama među prodavačicama češće sresti zabrađene žene nego u sarajevskoj Baščaršiji.

Pravo i lažno zlato trenutno su u velikoj modi svuda, pa i na teritoriji ove skopske trgovačke i turističke atrakcije. Zlatare šljaštećih izloga smenjuju se sa prodavnicama podjednako blještećih svečanih haljina i tekstila na metar, sveže pristiglog iz Turske. Izlozi sa raskošnim zlatnim, srebrnim, lažnim biserima i čipkom, bogato okićenim dekoltiranim dugim haljinama, kojima slične u tako velikom broju i koncentraciji možete videti još samo u turskoj seriji o Sulejmanu Veličanstvenom najpre vas iznenade, a onda vam skopski sagovornici objasne da albanske svadbe traju više dana, da se žene presvlače više puta u upravo takve haljine.

U kakvim se prilikama nose ove haljine, pitam mladu prodavačicu. O svadbi, kaže ona. Mlada? Ne, kaže ona, druge žene. I koliko je ova crna sa poprsjem ukrašenim biserima? Dvanaest hiljada denara. U drugoj prodavnici mlada zabrađena prodavačica mi takođe objašnjava da srebrna duga, dekoltirana haljina za svadbe košta 280 evra. Kad se vratim u Beograd, čitam da se odavde putuje u Skoplje po najatraktivniji nakit.

Iz finijeg dela Stare skopske čaršije ulazi se u Bitpazar na njenom severu gde su postrojene sve same privremene tezge, kakvo je pravilo na Bitpazaru od pamtiveka. Čega tu ima? E svega što vam samo može pasti na pamet. Zamislite. Ima. Zamislite još jednom. Ima i to. Živina je jedna preko druge kao sveže nacepana drva poslagana po tezgi. Ne mari se mnogo za savremene predstave o higijeni. Neispavani amali čekaju kraj svojih četvrtastih kolica ili vuku televizor već izašao iz mode, ali ne i iz upotrebe.

Jedna preko druge naslagane kolevke čekaju kupce. Pitam se kako će reagovati jača polovina dok slikam jednu zabrađenu ženu. Ne mari. Jedan deo Bitpazara naziva se oduvek Ženski pazar. Počinje tezgom po kojoj su gusto poslagani kalemovi konca svih vrsta, debljine i boja, šnale za kosu i one za pričvršćivanje marama zabrađenih žena, trake i ukrasi od lažnog zlata. Na sledećoj tezgi su papučice kao iz starih turskih vremena. A ova dečja odelca skreću mi pažnju, deo su rituala obrezivanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana