Šta imaju zajedničko Irska, Titanik i svemir?

B92, Guardian
Šta imaju zajedničko Irska, Titanik i svemir?

Ukoliko se pitate šta povezuje Irsku, Titanik, pivo i svemir, odgovor potražite u liku i dijelu austronauta Krisa Hedfilda.

Najpoznatiji po izvođenju numere „Space Oddity" Dejvida Bouvija tokom jedne od svojih misija u svemiru, astronaut Kris Hedfild novi je promoter irskog turizma.

Nacionalna turistička organizacija Irske pozvala je astronauta početkom godine da predstavi svijetu ljepote ove evropske zemlje, i sredinom marta predstavljeni su prvi video-snimci na kojima Hedfild otkriva čari Irske.

Serijal snimaka „Astronautov vodič kroz..." sastoji se od četiri video-zapisa u kojima Hedffild otkriva odabrane atrakcije Irske, prenosi Gardijan.

Tako smo u prilici da vidimo njegov obilazak Vajld Atlantik Veja, ali i posjetu Belfastu i otkrivanje tajni Titanika u brodogradilištu gdje je taj nesrećni gigant izgrađen.

Treći snimak bilježi Hedfildovu posjetu Dablinu i mjestu gdje se pravi čuveno Ginisovo pivo, dok je posljednji snimak ostavljen za sportske trenutke i upoznavanje sa irskim herlingom.

„Kris Hedfild je jedan od svega nekoliko ljudi koji su vidjeli Irsku i iz svemira, ali ju je upoznao i 'na Zemlji'. Drago nam je da je doživio lijepe trenutke tokom svog boravka u Irskoj i nadamo se da će nas ponovo uskoro posjetiti", izjavio je irski ministar turizma Leo Varadkar.

Ukoliko se pitate otkuda Hedfild u cijeloj „irskoj priči", evo odgovora: tokom svog boravka u svemiru, astronaut je svojevremeno sa svojim pratiocima na tviteru podijelio sliku Irske iz svemira, uz komentar na irskom jeziku "Tá Éire fíorálainn" (Irska je prelijepa).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana