Ššta ste vi radili sa 14 godina?

B92
Ššta ste vi radili sa 14 godina?

Da li se sjećate kako ste provodili ljetnji raspust kada ste imali 13, 14 godina? Šta su bile vaše najveće brige? U koju ste se avanturu upustili? Da li to uopšte može da se mjeri sa avanturom mlade Laure Deker.

Sve je počelo prije skoro pet godina kada je Laura dospjela u centar pažnje holandskih, ali i svjetskih medija. Njena želja bila je da oplovi svijet, sama, u malom jedrenjaku, i nije željela da odustane od toga.

Na put su joj se nisu isprečili roditelji, kako to obično biva u slučaju mnogih tinejdžera, već su joj nakon dugih razgovora pružili veliku podršku. Ipak, Laura nije mogla odmah da se otisne u avanturu svog života jer su socijalne službe izrazile veliku zabrinutost za život djevojčice.

Cio slučaj dospio je i na sud, pa je nakon brojnih provjera i svjedočenja, Lauri skoro godinu dana kasnije dozvoljeno pokori svjetske talase. Tako se ona vratila na svoje početke, jer je sticajem okolnosti, ova djevojčica rođena baš na otvorenom moru, gdje je i proživela prve godine svog života.

Bio je to početak avanture duge 27.000 milja koja je ovu djevojčicu odvela na nevjerovatan put oko svijeta.

Kako se vijesti danas smijenjuju brzinom svijetlosti, tako je i njena avantura bila slabo propraćena nakon što se slegla prašina oko sudskog procesa.

Zbog toga je malo poznato da je sve vrijeme tokom boravka na okeanu Laura vodila svojevrsan video-dnevnik. Njene dane snimala je malena kamera koja je bilježila kako nevjerovatne zalaske sunca, tako i zastrašujuće talase protiv kojih se Laura borila.

Nakon što je avantura uspješno završena, Laura je otpočela saradnju sa rediteljkom Džijijen Šlesinger. Njih dvije upoznale su se na jednoj od Laurinih stanica tokom plovidbe, i kada je cijela priča dobila srećan kraj, Džilijan je odlučila da je pretoči u dokumentarac.

Tako je nastao dokumentarac "Maidentrip" koji je premijerno prikazan prošle godine, a nakon učestvovanja na festivalima širom svijeta, 17. januara stiže u odabrane američke i evropske bioskope.

"Činjenica je da je Laura jedno zaista nevjerovatno biće sa izvanrednim sposobnostima, vještinama i životnim iskustvom koje joj je omogućilo da uspješno izvede sve ovo", izjavila je Šlesinger za američki magazin Tajm. "Ovaj film je veoma pozitivno predstavljanje njene priče, slava u čast njenog podviga, ali govori i o tome šta je sve moguće a šta nemoguće za nas, ostale smrtnike."

Zavirite u deo Laurinih avantura kroz trejler za film "Maidentip" i pokušajte da se prisjetite šta ste vi radili sa 14 godina. Da li to može da se poredi sa Laurinom plovidbom?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana