Solun - grad sa hiljadu lica

Priredio: Aleksandar Popović
Solun - grad sa hiljadu lica

Solun mnogi opisuju kao šaren, uzbudljiv, neobičan, kosmopolitski grad, koji je u isto vrijeme tajanstven, zagonetan, nedokučiv i neuhvatljiv.

Jedan je od najstarijih gradova Evrope i ima status druge grčke prestonice. Po veličini je drugi grad u Grčkoj, poslije Atine, ima veliki istorijski značaj, a i danas je najznačajnija trgovačka luka za čitavu jugoistočnu Evropu. Grad se prostire duž Solunskog zaliva na oko 17 kilometara i sastoji se od 13 gradskih opština. Solun je grad komplikovane istorije, koji su osim Grka svojim smatrali i Vizantijci, Mlečani, Turci, Jevreji, Jermeni...

GRAD JE POZNAT PO mnogobrojnim spomenicima i zgradama iz ranohrišćanskog i vizantijskog perioda, koji su 1988. godine upisani na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Evropi, ali i po spomenicima iz otomanskog perioda. Najpoznatije znamenitosti su crkva Svetog Dimitrija (Hagios Demetrios) iz sedmog vijeka, Galerijev slavoluk i grobnica izgrađeni početkom četvrtog vijeka i crkva Svete Mudrosti (Aja Sofija) iz trećeg vijeka, jedna od najstarijih građevina u gradu. Tu su i Trigonijski toranj, Stara Agora, Rotunda, Rimska palata i Hipodrom, kao i gradske zidine.

Aristotelov trg je srce Soluna. Izlazi na ulicu Tzimitzki koja predstavlja glavnu šoping zonu. Simbol Soluna je Bijela kula. Sagrađena je krajem 15. vijeka na mjestu starog Vizantijskog tornja.

Grad je bogat i muzejima, a ako želite da se dobro upoznate sa prošlošću grada, obavezno posjetite Vizantijski muzej, koji je 2005. godine izabran za najbolji u Evropi.

LINIJA OBALE NAJBOLjA je za početno upoznavanje grada, a treba krenuti od Bijele kule u kojoj je danas smješten zanimljiv, moderan muzej grada duž obale gdje se nižu luksuzne stambene zgrade, lokali, restorani... To je najluksuznija ulica grada.

Grad ima široko šetalište uz more. Ondje su spomenici znamenitim ljudima Grčke. Dio grada, unutar gradskih zidina ima očuvanu osmansku arhitekturu. Taj se dio zove Gornji grad (Ano Poli). Tu je i nekadašnje jevrejsko naselje, Ladadika, s malim kućama.

ZA SRBE JE SOLUN posebno značajan kao mjesto uspomena na najslavnije stranice nacionalne istorije, pa obavezno posjećuju vojničko groblje Zejtinlik. Groblje se nalazi u ulici Lagada, a o njemu se i dan danas brine porodica Mihailović, koja je čuvala i održavala ovo groblje i u proteklih 80 godina. Na groblju je sahranjeno više od 20.000 vojnika, od kojih 8.500 Srba.

HRANA U SOLUNU, kako mnogi kažu, jedna je od najboljih u čitavoj Grčkoj. Noćni život grada, bogat je, bučan i vrlo raznolik - od brodova diskoteka do zadimljenih alternativnih klubova. U gradu ima mnogo trgovina u kojima možete kupiti slike, tamjan, knjige…

Ipak, iako Solun izlazi na Egejsko more, sam grad nema plažu, tako da ako vam je do sunčanja i kupanja možete otići u neko od okolnih mjesta koja su na par kilometara od Soluna.

Istorija

Grad je oko 315. godine prije nove ere osnovao Kasander, kralj Makedonije na mjestu starog grada Terme i na 26 drugih okolnih sela. Nazvao je grad po svojoj ženi Tesaloniki, sestri Aleksandra Velikog, a grad je bio provincijska prijestonica i važna morska luka. Solun se počeo naglo razvijati i u drugom vijeku prije nove ere dobio je zidove.

Usluga                                                                          Cijena

 

Povratna avionska karta                                              od 220 KM

Noćenje sa doručkom                                                     od 40 KM

Ručak u taverni                                                             od 30 KM

Grčka kafa                                                                    od 3 KM

Sokovi                                                                          od 3 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana