Sofija - srce Balkana

Danijela Stokanić
Sofija - srce Balkana

Sofija, glavni i najveći grad Bugarske, nalazi se u zapadnom dijelu zemlje, u podnožju planine Vitoša. Ona ima

bogatu istoriju, divan pejzaž, lijepu arhitekturu i privlači posjetioce tokom cijele godine.

Istorijski spomenici ispunjavaju ulice Sofije, kao što je ekstravagantna crkva Aleksandra Nevskog koja se nalazi u srcu grada. Ima dosta muzeja i galerija koje izlažu umjetnička djela i predmete bugarske istorije.

Crkva Bojana nalazi se na periferiji Sofije, a sastoji se od tri zgrade. Freske u ovoj drugoj crkvi, naslikane 1259. godine, čine je jednom od najvažnijih kolekcija srednjovjekovnog slikarstva. Ovo mjesto je jedno od najkompletnijih i savršeno očuvanih spomenika istočnoevropske srednjovjekovne umjetnosti.

Hram Aleksandra Nevskog jedan je od najvećih pravoslavnih hramova u svijetu. On je simbol ne samo Sofije, već i Bugarske, a samim tim je i najposjećenija turistička atrakcija. Dobio je ime po svetom Aleksandru Nevskom, zaštitniku cara i njegove porodice. Unutrašnjost je divno i bogato ukrašena najboljim materijalima uvezenim iz inostranstva.

Vitoša je najposjećenija planina Bugarske. Krase je borove šume i veoma stjenoviti viši predjeli. Može se pohvaliti mnoštvom obilježenih staza kroz šumsko područje. To je idealno mjesto za izlete i šetnju.

Crkva Svetog Nikolaja jedan je od najelegantnijih i najljepših hrišćanskih hramova u Bugarskoj. Njene pozlaćene kupole daju joj još veći šarm i eleganciju. Bogatu unutrašnjost crkve oslikali su ruski umjetnici.

Sofijska mineralna kupatila, poznata i kao turska kupatila, sagrađena su između 1911. i 1913. godine. Svojom elegantnom prugastom fasadom i keramičkim ukrasima podsjećaju na dizajn srednjovjekovnih crkava Nesebara. U centralnom dijelu malog trga između kupatila i džamije Banja Baši nalazi se moderna česma, gdje stanovnici pune svoje boce besplatnom toplom mineralnom vodom.

Kupoholičari će obožavati tržni centar CUM, u kome su smješteni mnogi luksuzni brendovi, a moći ćete da kupite i neke tradicionalne poklone. Smještajne opcije su različite, od samostalnih ugostiteljskih brvnara i jednostavnih porodičnih pansiona do ekstravagantnih i luksuznih hotela sa pet zvjezdica. Sofija ima veliki broj restorana koji odgovaraju svakom budžetu i svim ukusima.

Bugarska kuhinja koristi svježe sezonsko povrće, bilje, voće i mliječne proizvode. Posjetioci koji žele da probaju autentičnu bugarsku hranu trebalo bi da probaju jela kao što su đuveč, kiopolu ili pinđur. Bugari imaju i mnoge neobične slatkiše i deserte u ponudi, uključujući i alvu, garaš tortu i popularne baklave.

Istorija

U posljednjem milenijumu prije nove ere tračko pleme Serdi naselilo je područje današnje Sofije i nazvalo svoj grad Serdonpolis ili Serdica. Drevni grad je postojao na mjestu današnjeg centra Sofije, u blizini ljekovitih toplih izvora. Arheološki nalazi pokazuju da je grad Serdonpolis imao pravu mrežu ulica i naselja u današnjoj Sofiji, dok je centralno utvrđenje bilo na najvišem položaju doline. U prvom vijeku prije nove ere rimske legije osvojile su ovo područje. Tokom tri vijeka Serdica je postala lijep, dobro planiran i bogat grad sa mnoštvom javnih prijatnih mjesta.

Usluge                                              Cijene

Smještaj                                       od 20 KM

Kafa                                               1,50 KM

Ručak                                                 15 KM

Sok                                                     3 KM

Brza hrana                                       2 KM

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana