Slavlje uz magični Dunav

Danijela Stokanić
Slavlje uz magični Dunav

Ako ne želite da putujete daleko kako biste proslavili Novu godinu, Budimpešta je sigurno pravi izbor. Dočekajte ponoć na Trgu heroja uz spektakularan vatromet.

Mađari znaju kako se treba zabavljati, jer to je narod koji traži bilo koju priliku za iće i piće, a Nova godina im je jedna od najvažnijih večeri, ali i najzabavnijih.

Ljudi počinju pripreme sedmicama ranije, zato pazite da neka popularnija mjesta na vrijeme rezervišete. Mnogo različitih mjesta nudi mogućnost da se oprostite sa starom i dočekate Novu godinu.

Birajte između ekskluzivnih balova, elegantnih restorana i barova, ili čak proslava na brodu koji plovi Dunavom. Za novac kojim ste rezervisali mjesto na određenom mjestu dobićete večeru u koju su uključena internacionalna jela kao i ukusni lokalni specijaliteti, a šampanjac se obično podrazumijeva.

U novu godinu se u Budimpešti ulazi sa još više hrane. Na raspolaganju će vam biti kobasice sa renom i senfom, supa od sočiva, praseće pečenje i još mnogo tradicionalnih mađarskih jela koja se nude poslije ponoći.

Dolazak u Budimpeštu bez ikakvih određenih planova i rezervacija nije loša ideja. Tri glavna otvorena mjesta za Novu godinu su Verešmarti trg, koji se nalazi odmah pored poznate Vaci ulice. Ovdje se zimske žurke svakodnevno održavaju od početka decembra pa do početka januara.

Na trgovima Njugati i Oktogon održavaju se pop i rok koncerti, gdje pretežno nastupaju lokalne zvijezde i di-džejevi.

Ako želite da dođete nekoliko dana ranije ili ostanete i početkom januara, imaćete šta da radite. Razgledajte grad, kupujte, vozite se brodom ili turističkim autobusom, posjetite mnogobrojne muzeje i galerije ili idite na neku ekskurziju u obližnje istorijske gradove.

Možete da posjetite i Sečenjijev lančani most. To je viseći most koji spaja Budim i Peštu, istočni i zapadni dio Budimpešte. To je prvi stalni prelaz preko Dunava u Budimpešti, a projektanti mosta su bili Englezi Vilijam i Adam Klark. Most je nazvan po mađarskom političaru i reformatoru, grofu Ištvanu Sečenjiju, koji je bio inicijator i finansijer izgradnje mosta.

Za reprizu možete posjetiti neku od čuvenih čardi u kojima ćete uživati u tradicionalnoj večeri, folkloru i ciganskoj muzici. Pored Mađara, ovdje ćete sresti i ljude iz najrazličitijih krajeva svijeta i upoznati još neke kulture.

Romantično krstarenje Dunavom

Ukoliko ne želite da najluđu noć provedete na trgu, možete odabrati romantično krstarenje Dunavom koje će vas ostaviti bez daha. Pored večere, na brodu će sigurno biti prijatna atmosfera uz neki prateći bend.

Usluge                                                    Cijene

Dva noćenja sa doručkom u hotelu             200 KM

Ručak                                                          15 KM

Sok                                                                      5 KM

Gradski prevoz                                             4 KM

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana