Skoplje - spoj starog i novog

Jelena Bjelica
Skoplje - spoj starog i novog

Skoplje, prestonica Makedonije, grad je bogate i burne istorije i mjesto gdje se susreću staro i novo, tradicionalno i moderno. To je grad koji privlači svojom energijom i živopisnošću.

SKOPLjE JE NAJVEĆI grad Makedonije smješten u uskoj dolini rijeke Vardar. Ima 2.000 godina staru tradiciju i nekoliko znamenitosti koje obavezno treba posjetiti.

Među najpopularnijim je Kameni most, koji povezuje Trg Makedonija sa Starom čaršijom i koji se smatra poveznicom između tradicionalnog i modernog, odnosno, između starog i novog dijela Skoplja. Ovaj most preko rijeke Vardar rekonstruisan je u 15. vijeku za vrijeme vladavine sultana Murata II, na temeljima iz šestog vijeka. Kameni most jedan je od najčešćih motiva razglednica i fotografija Skoplja. Posebno je lijep noću, kada ga obasjava posebna rasvjeta.

ZGRADA NACIONALNE GALERIJE umjetnosti nastala je u 15. vijeku prema naređenju Daut Paše, visokopozicioniranog činovnika u otomanskoj upravi. Nekadašnji Daut Pašin amam danas se, osim kao izložbeni prostor, koristi i za koncerte, predavanja, pa i pozorišne predstave.

Skopska tvrđava Kale najupečatljivija je znamenitost u glavnom gradu Makedonije i građevina koju za vrijeme svoga boravka u Skoplju nikako ne biste smjeli zaobići. Nalazi se na brdu blizu centra grada, odakle se pruža odličan pogled na Skoplje. Pretpostavlja se da je tvrđava u današnjem obliku izgrađena tokom vladavine cara Justinijana u šestom vijeku.

Stari, orijentalni dio grada Bit Pazar smješten je podno tvrđave Kale.

MEĐU ZNAMENITOSTIMA koje obavezno treba vidjeti je i crkva Svetog Pantelejmona u Nerezima, podignuta u 12. vijeku, a koja je poznata po svojim freskama.

Tu je i crkva Svetog Spasa, djelimično građena pod zemljom zbog turskog zakona po kojem crkve nisu smjele nadvisivati džamije. U njenom dvorištu je grob makedonskog heroja Goce Delčeva. Saborni hram Svetog Klimenta Ohridskog je sjedište Makedonske pravoslavne crkve.

Turisti obavezno obilaze i konzervirane ruševine stare željezničke stanice (sagrađene 1941), na kojoj se časovnik zaustavio u 5.17 časova, tačnom trenutku potresa 1963. godine, zatim Milenijumski krst na planini Vodno visok 67 metara, kao i arheološka nalazišta Skopski akvadukt i rimsko naselje Skupi.

POSLIJE UZBUDLjIVOG DANA u Skoplju veče možete provesti uživajući u ukusnoj domaćoj kuhinji i kvalitetnim vinima. Šetalište pored rijeke Vardar idealno je za opuštanje i relaksaciju, a pristupačne cijene po restoranima i kafeima čine Skoplje posebno atraktivnom destinacijom.

Istorija

Skoplje je nastalo još u doba rimske vladavine i tada se zvalo Skupi. Poslije podjele Rimskog carstva grad je pripao Vizantiji. Kasnije su ga osvojili Srbi 1282. godine, a ovom je gradu krunisan i prvi srpski car Stefan Dušan 1346. godine. Poslije Drugog svjetskog rata Skoplje je postalo glavni grad Jugoslovenske republike Makedonije, a na taj način i sastavni dio SFRJ, sve do 1991, kada je Makedonija proglasila nezavisnost.

 

USLUGE                                 CIJENE

Noćenje sa doručkom            od 40 KM

Brza hrana                           od 3 KM

Kafa                                     od 1 KM

Sok                                       od 2 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana