Skijanje po glečerima

Danijela Stokanić
Skijanje po glečerima

Zermat, čuveni švajcarski ski-centar, ima idealnu lokaciju, smješten je na samoj granici Švajcarske i Italije. Nalazi se na 1.600 metara nadmorske visine, ali ono što je još bitnije, Zermat je okružen velikim brojem vrhova koji su viši od hiljadu metara.

Vrh skijališta je na visini od 3.489 metara, čime predstavlja najviše skijalište Alpa i Evrope uopšte. Zbog toga je ovdje ski-sezona jedna od najdužih, jer počinje već od kraja novembra i traje sve do prvih majskih dana.

Zermat sačinjavaju tri oblasti, ali treba napomenuti da nijedna od njih nije previše naklonjena skijašima početnicima. Čak i one staze koje spadaju u lakšu kategoriju se poslije izvjesnog broja kilometara transformišu u staze pogodne za naprednije skijaše. Ipak, ukoliko dođu, skijaši početnici mogu skijati na određenim stazama, a interesantno je su neke od njih na glečerima. Najveći procenat staza namijenjen je skijašima srednjeg nivoa, pa oni mogu uživati na atraktivnoj stazi Kume.

Ovo mjestašce koje ima oko pet hiljada stanovnika tokom zimskih mjeseci postaje gradić sa dvadesetak hiljada ljudi. Ono što je vrlo interesantno svim turistima jeste da u gradu nema automobila i da jedini primjerak vozi gradski ljekar.

Ostatak stanovništva vozi se konjskim zapregama i tramvajima. Za turiste koji nisu ljubitelji skijanja, tu je pregršt drugih zabavnih aktivnosti. Zatvoreni bazeni, zimsko pješačenje, klizanje, pa čak i posjeta lokalnom Alpskom muzeju nude se svima koji nisu vješti na skijama. Kao i u ostalim alpskim ski-centrima, i ovdje postoji smještaj za svačiji džep, pa se može birati između brojnih luksuznih hotela i povoljnijih brvnara i planinskih domova. Provod počinje još u popodnevnim časovima kada se promrzli turisti zagrijavaju šnapsom u lokalnim pabovima, ali se onda zabava seli u klubove i restorane.

Utisak je da su cijene u Švajcarskoj u posljednjih nekoliko godina otišle u nebesa. Uz nepovoljan odnos evra i švajcarskog franka, i sami ugostitelji u Zermatu su izgleda dodatno podigli cijene, jer im to dozvoljava atraktivnost lokacije i klijentela koja je posjećuje. Turisti su uglavnom stariji, a među njima dominiraju Japanci kojima visoke švajcarske cijene nisu problem.

Staza za spore skijaše

Švajcarsko skijalište Zermat otvorio je početkom 2010. godine četiri staze namijenjene isključivo sporim skijašima. Inicijatori se nadaju da će se na taj način drastično spriječiti sve učestalije nezgode na stazama.

 

Usluge                                           Cijene

Smještaj u hostelima od         50 KM

Smještaj u hotelu                    200 KM

Ručak                                            30 KM

Pivo                                                 6 KM

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana