Skandinavija: ljepota koja ima svoju cijenu

B92
Skandinavija: ljepota koja ima svoju cijenu

Zvanično, Skandinavija se sastoji od samo tri države - Danske, Norveške i Švedske. Međutim, u ovaj poredak se često uključuje i Finska, a iako geografski izolovani na Sjevernom Atlantiku, Island i Farska ostrva - takođe su dodati, jer s ostalim zemljama dijele sličnu kulturu i jezik...

 Možda sad i nije dobar trenutak za odlazak na sjever, ali je savršen za planiranje letnjeg godišnjeg odmora.

Skandinavska avionska kompanija SAS, koja je u zajedničkom vlasništvu vlada Danske, Norveške i Švedske, dobar je primjer međusobne saradnje, i prvak u razvijanju transpolarnih puteva do Sjeverne Amerike i Dalekog Istoka. Uprkos ograničenim prirodnim resursima, oštroj klimi i udaljenoj lokaciji na sjeveru Evrope, Skandinavske zemlje su dostigle ekonomski napredak i stabilnost i zdravstveno i socijalno osiguranje koje je među najboljima u svijetu. Danas se smatra da upravo one drže najviši standard na svijetu, a brojni stanovnici ostalih zemalja Evrope svakodnevno bježe upravo tamo u nadi za boljim životom.

S obzirom na prenaseljenost koja zahvata većinu Europe, Skandinavija može da ponudi velika područja retko naseljenih obala i sela sa skoro neograničenim pristupom raznim rekreativnim resursima. Sistem javnog prevoza odlično je povezan i pruža dobru alternativu putovanju automobilom. Skandinavski pejzaž poznat je po tragovima lednika iz posljednjeg ledenog doba, koji su i danas vidljivi širom regije. Lednici su erodirali stijene u dolinama zapadne Norveške i zasuli površinu Finske i Švedske morenskim nanosom. Ovde je ledeni krov ostavio naslage tvrde gline koju sad prekriva crnogorična šuma sa jezerima i izdancima stijena. Ako želite da upoznate brojne fjordove koji su nastali nakon ledenog doba svakako se u istraživanje uputite sve popularnijim brodovima koji krstare Sjevernim morem.

Regija sadrži veliku raznolikost okoline. Danski pejzaži obrađene zemlje su u potpunoj suprotnosti s mjesečevom vulkanskom slikom Islanda, ili šumama sjeverne Skandinavije. Klimatske prilike variraju od hladnih temperatura na Jütlandu do subartičkih na sjeveru Skandinavije. Većina regije ima kontinentalnu klimu s hladnim zimama i toplijim ljetima. Glavno negativno obilježje koje utiče na razvoj turizma je kratkoća ljetne sezone i mračne zime zahvaljujući položaju na sjeveru severne geografske širine, ali turistima to i ne smeta, jer odlična ponuda metropola svih skandinavskih zemalja nudi zaista raznolik spektar razonode i zabave.

Skandinavske zemlje osim slične prirodne baštine, dijele i slična kulturološka obiljžja još od doba Vikinga. Istorijski gledano, Danska, a kasnije i Švedska su bile dominantne države u regiji - što je zapravo posljedica današnjeg bogatog naslijeđa istorijskih građevina kojih imaju više od ostale tri države zajedno. Od reformacije u 16. vijeku Luteranska crkva je osigurala kulturološko ujedinjenje. Međutim, svaka država je razvila snažan nacionalni identitet, a razlike su vidljive u međunarodnoj politici. Švedska je na primjer istrajala na politici neutralnosti posljednja dva vijeka. Ali, 1995. pristupa Evropskoj uniji zajedno s Finskom, slijedeći primer Danske, dok su Norveška i Island odlučili da ostanu izvan te zajednice.

U svakom slučaju, zaputite li se u Skandinavske zemlje možete otkriti veliko prirodno i kulturno bogatstvo koje one pružaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana