Sion - grad dvoraca

Jelena Bjelica
Sion - grad dvoraca

Sion je glavni grad švajcarskog kantona Valais, jedan od najstarijih gradova Švajcarske i jedno od najzanimljivijih odredišta u ovoj zemlji.

Smješten u Alpima, na rijeci Roni u gornjem dijelu njenog toka. Grad je prvo značajnije naselje na ovoj poznatoj evropskoj rijeci, koja ga danas dijeli na dva dijela.

SION MNOGI TURISTI opisuju kao spektakularan. U samom gradu nalaze se dva brežuljka, svaki sa svojim kamenim utvrđenjem i okružen nasadima vinove loze.

Odlikuju ga dosta pitoma klima i kamene građevine pomalo mediteranskog duha. Gotovo sve znamenitosti mogu se obići pješke.

U Sionu je smješteno 14 zgrada koje se nalaze na listi švajcarskog nasljeđa od nacionalnog značaja, među kojima su Arhiv države Valais i  Muzej sionskog biskupa.

ZOVU GA I "grad četiri dvorca", po dvorcima Tourbillon, Vaelre, Majorie i Montogore, koji su ujedno i najveća atrakcija grada.

Tourbillon je nekada bilo važno vojno utvrđenje, Valereom dominira istoimena bazilika poznata po najstarijim svjetskim orguljama koje su još u upotrebi, a Majorie je čak četiri vijeka bio glavno sjedište lokalne moći, s obzirom na to da ga je pred kraj 14. vijeka kupio biskup Tavel. Kompleks je više puta obnavljan i danas je u vrlo dobrom stanju, a služi kao dom Umjetničkom muzeju.

OBAVEZNO TREBA OBIĆI i centar grada, koji je veoma zanimljiv. Centrom dominira veliki trg De la Planta, na kojem se uz sjedište vlade kantona Valais nalazi i spomenik ulaska kantona u Švajcarsku konfederaciju.

Malo prema sjeveru, odmah iza ugla, nalazi se katedrala Notre-Dame du Glarier. Ova je građevina jedinstvena po svojoj arhitekturi, jer je mješavina raznih stilova, a najviše se ističe romanički zvonik.

NAJZNAČAJNIJA GRADSKA ULICA je Rue du Grand-Point gdje se nalazi Gradska vijećnica, zgrada izgrađena sredinom 17. vijeka a danas prepoznatljiva po astronomskom satu koji se na njoj nalazi.

Cijela ta ulica, kao uostalom i ostatak centralnog dijela Siona, zanimljiva je po jednoj pomalo neobičnoj atrakciji - zastavama. Švajcarska je i inače poznata po mnoštvu zastava na svakom koraku, ali su u Sionu one posebno uočljive te cijelom gradu daju posebno prijatnu i veselu atmosferu.ž

Istorija

Sion je grad bogate kulture I istorije. Područje Siona je bilo naseljeno još u vrijeme praistorije i starog Rima, ali nije imalo veliki značaj.

Sion se pod današnjim nazivom prvi put javlja 999. godine, a u sljedećim vijekovima grad jača i postaje privredno središte gornje Rone.

Tokom 19. vijeka Sion se počinje polako razvijati i jačati ekonomski. Ovo blagostanje se zadržalo do dan-danas.

 

Grad je prilično malen

Usluge                                              CIJENE:

Prenoćište                                   od 60 KM

Pica                                                 od  16 KM

Kafa                                                 od   3 KM

Piće                                                 od   5 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana