Sintra - posebna ljepota

Jelena Bjelica
Sintra - posebna ljepota

Sintra je udaljena svega 30 kilometara od Lisabona. Sastoji se od tri različita dijela, a to su Sao Pedro, trgovački dio grada, Estefanija, naselje sa velikim javnim parkom i Vila Velha, naselje u kojem je smještena kraljevska palata.

Dvije najveće atrakcije grada su maurska tvrđava Castelo dos Mouros iz devetog vijeka, na brdu iznad grada i nekadašnja kraljevska rezidencija, danas Nacionalna palata Sintra, iz 15. vijeka koja se nalazi u samom centru.

SINTRA JE MJESTO posebne ljepote, gdje se idilična priroda stapa s raskošnom, ponekad i bajkovitom arhitekturom. Služila je portugalskim kraljevima kao mjesto za odmor i upravo je kraljevska porodica svojim graditeljskim aktivnostima najviše doprinijela tome da postane prepoznatljivo odredište.

Sam grad je relativno malen, ali u njemu ima mnogo toga da se vidi. Brojne palate, koje su i najzanimljiviji dio grada, nalaze se na strmom brdu iznad centra grada i do njih uspon traje i po jedan čas.

GRAD  JE VEOMA BOGAT znamenitostima. Maurski dvorac nalazi se na najvišoj tački brda na kojem se nalazi i palata Pena. S njega se pruža predivan pogled na grad i okolinu, a ako su vremenske prilike povoljne, sve do atlantske obale.

Danas je Maurski dvorac dobro očuvan i jedna je od glavnih Sintrinih atrakcija. Do njega se stiže ili pješke, što je ljeti zbog vrućina i velikog uspona dosta teško, ili autobusom.

Nacionalna palata nalazi se u samom centru Sintre, na Trgu Republike. Njena dva bijela tornja najprepoznatljiviji su gradski motivi, često prisutni na razglednicama i promotivnim materijalima. Kao kraljevska rezidencija počela je da se koristi još u 12. vijeku, odnosno od samih početaka monarhije i tu je funkciju imala sljedećih gotovo 800 godina. Danas pravu raskoš skriva u svojoj unutrašnjosti.

UZ NACIONALNU PALATU, svakako najpoznatija Sintrina znamenitost je palata Pena, s pripadajućim bajkovitim kompleksom.

Tako je na temeljima nekadašnjeg samostana, uništenog u velikom potresu 1755. godine, izgrađena prva evropska romantičarska palata. Kompleks je danas pomalo čudna mješavina gotike, renesanse, egipatske i maurske arhitekture, ali rezultat je čarobno privlačan.

Koliko je Sintra lijep i interesantan grad, dokazuje i činjenica da je 1995. godine upisan na UNESCO-vu listu mjesta svjetske baštine.

Istorija

Današnju Sintru osnovali su Mauri krajem devetog ili početkom desetog vijeka, kada su izgradili tvrđavu na brdu iznad grada, koja se danas zove Castelo dos Mouros. Kralj Alfonso Prvi je, poslije pobjede nad Almoravidima, 1147. godine oslobodio Lisabon i Sintru. Tako se kao službena godina osnivanja grada slavi - 1154, kada je kralj Afonso Prvi izgradio kapelu Svetog Petra. Kad se Kristifor Kolumbo vraćao sa svog prvog putovanja iz Amerike - 1493. godine, prvi komad kopna koji je ugledao bile su visoke bijele stijene rta Kabo da Roka kod Sintre, koje su mu pomogle da uplovi u lisabonsku luku.

Usluge                                                        Cijene

Prenoćište                                               od 60 KM

Kafa                                                                 od 2 KM

Piće                                                                 od 4 KM

Ulaz u Nacionalnu palatu                            od 14 KM

Autobus do palata na brdu                           od 10 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana