Sijudad Meksiko - grad avanture

Danijela Stokanić
Sijudad Meksiko - grad avanture

Sijudad Meksiko, glavni grad Meksika, a ujedno i jedan od najvećih u svijetu, poznat je po bogatom noćnom životu, atrakcijama i znamenitostima koje privlače turiste iz svih dijelova svijeta.

Ljubazni stanovnici, lijepo sređene ulice, suvenirnice, meksičke kantine i restorani, marijači, barovi samo su neke od stvari koje će svakog posjetioca oduševiti. Grad pruža idealne uslove za ljubitelje skoro svih sportova, šetnji, golfa, jahanja, tenisa, rvanja, borbe bikova, fudbala, pecanja...

Sijudad Meksiko je destinacija koja nikog ne ostavlja ravnodušnim, stvorena je za sve putnike i svačiji ukus, avanturistički duh svakog posjetioca i spaja nespojivo.

U centru grada, konstruisanog izvan stijena antičkih palata i hramova, nalazi se ogroman otvoreni prostor Zokalo, trg Sijudad Meksika, za koji kažu da je drugi po veličini u svijetu poslije moskovskog Crvenog trga.

U La Merkedu nalazi se najveći i najživlji gradski market, sa velikim prostorom punim uzbudljivih radnji, dok ogroman prostor Capultepek parka zauzima Nacionalni muzej antropologije, sa fascinantnom kolekcijom umjetnina iz prahispanskog doba.

Mnogo su popularni izleti u Teotivakan, piramide Sunca i Mjeseca, bogati muzej arheologije i muzej čuvene slikarke Fride Kalo i njenog muža umjetnika Dijega Rivere.

A ako vam treba mir i uživanje u prirodi, to će vam svakako pružiti cvjetne pijace, marijači i prodavci takosa vožnjom u kanuu.

Veliki hram je bio glavni hram Asteka, vjerovalo se da označava centar univerzuma. Palata lijepih umjetnosti smještena je na kraju Alameda Centrala, koji je bio nekada antički market, a sada je veliki park, koncertni hol i umjetnički centar, a u njoj su neki od najljepših meksičkih murala.

Muzej nacionalne antropologije Kapultepek je najveći park u Sijudad Meksiku, koji čini ogromna oblast sa jezerom, zoološkim vrtom i raznim muzejima. San Angel je najšarmantnije meksičko predgrađe. Ekskluzivno je smješteno blizu antičkih manastira i kolonijalnih kuća duž kaldrmisanih ulica.

Pink zona je glavna gradska zona za večeru, noćni život i šoping. To je kompaktna oblast sa ulicama punim barova, prodavnica, butika, restorana i hotela. Ulice nose nazive poznatih gradova kao što je Londres i Hamburgo.

Istorija

Grad na ovom mjestu osnovali su Asteci 1325. godine, i to na ostrvu u sredini jezera Tekskoko. Grad se prvobitno zvao Tenočtitlan. Ovaj grad je uništio španski konkvistador Ernan Kortes 1521. godine. Godine 1535. Sijudad Meksiko postao je glavni grad Vicekraljevstva Nove Španije, koji je obuhvatao sve španske posjede sjeverno od Kostarike, Karipska ostrva i Filipine. Poslije sticanja nezavisnosti, 1824. godine, Sijudad Meksiko proglašen je za glavni grad Meksika.

Usluge                                                                                      Cijena

Petnaestodnevni aranžman  (avionski prevoz)      3.000 KM

Taksi                                                                                      od 10 KM

Ručak                                                                                          od 15 KM

Piće                                                                                             7 KM

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana