Sidnej - grad hiljadu plaža

Jelena Bjelica
Sidnej - grad hiljadu plaža

Sidnej se nalazi u zalivu Port Džekson, koji je poznat i kao Sidnejska luka. Sa 4,2 miliona stanovnika to je ujedno i najveći i najmnogoljudniji grad u Australiji.

Poznat je kao jedan od najljepših gradova na svijetu, koji odiše starom kulturom, ali je istovremeno i pod ogromnim globalnim uticajem.

Iako vam trebaju 24 časa putovanja avionom do Sidneja, ovaj grad će vas čim stignete, ostaviti bez daha.

GLAVNE TURISTIČKE ATRAKCIJE su Sidnejska opera i most Harbur. U Sidneju se morate prošetati oko Harbur mosta, voziti se kajakom u luci, jesti u restoranu sa pogledom na Operu, šetati obalom po predivnim plažama poput Bondi i Bronte i posjetiti Plave planine.

Centar grada se naziva Sidnej siti, i to je glavni poslovni distrikt, i istorijski centar trgovine, finansija, kulture i zabave.

Zapadno od Sidnej sitija nalazi se Darling Harbur, ogroman dio grada koji je posvećen samo zabavi i turizmu. Čitavo područje je prepuno luksuznih hotela, a tu je smješten i čuveni Sidnejski akvarijum. Sjeverni Sidnej se nalazi preko puta Opere i sa centrom je povezan mostom Harbur i tunelom Harbur. Sjeverni Sidnej je poslovni dio grada, ali i šoping centar.

SIDNEJ JE GRAD SA  hiljadu plaža. Sedam kilometara istočno od centra grada nalazi se najčuvenija plaža Bondi.

Ova plaža privlači kako ljubitelje sunca tako i zaljubljenike u talase. Stoga su surferi među brojnijim posjetiocima ove plaže, dok je lokalnog stanovništva sve manje i manje. Uživanje u dugim sunčanim časovima na vrelom pijesku može biti odličan izbor za pravljenje pauze od standardnih turističkih obilazaka.

Svakog novembra na grebenu iznad mora, uz veličanstven pogled turiste privlače i zanimljive skulpture koje izrađuju neki od najpoznatijih vajara Australije.

KRALjEVSKA BOTANIČKA BAŠTA je mjesto gdje posjetioci mogu da uživaju u divnim vrtovima koji se prostiru na 75 hektara.

Ovo mirisno utočište ruža iz cijelog svijeta ima i bujnu tropsku floru, duge napravljene od šarenog cvijeća, fontane i mnoštvo egzotičnih ptica.

Istorija

Prostor današnjeg Sidneja su prije 40.000 godina naseljavali australijski starosjedioci Aboridžini.

Pronalazač Australije Džejms Kuk je 1770. godine prvi put stigao na tlo Australije, u zaliv Botani Bej na prostoru današnjeg Sidneja. Grad je osnovao britanski admiral Artur Filip 1788. godine kao prvo britansko naselje na prostoru Australije. Filip je grad nazvao Nju Albion, ali je kasnije preimenovan u Sidnej prema britanskom ministru unutrašnjih poslova Tomasu Taunsendu, lordu od Sidneja. Evropljani su uništili stara naselja Aboridžina koji su nastradali zbog bolesti na koje nisu bili imuni.

 

Usluga                                                                                    Cijena

avio-karta                                                                 od 1.700 KM

prenoćište                                                                od   80 KM

piće                                                                            od       5 KM

kafa                                                                            od       4 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana