Sicilija - dom rajskih plaža

Jelena Bjelica
Sicilija - dom rajskih plaža

Sicilija je najveće evropsko ostrvo, a posjetioce oduševljava izuzetnim prirodnim ljepotama, gastronomskim bogatstvom i vrhunskim vinima.

To je dom rajskih plaža, stjenovitih obala, veličanstvenih planina, ali i najvećeg evropskog prirodnog čuda, planine - vulkana Etna.

TO JE NAJVEĆE, najživopisnije i najintrigantnije ostrvo Mediterana zbog svoje istorije duge tri milenijuma, očaravajuće prirode, živopisnih sela i bogate kulturne baštine. Za ovo ostrvo su sigurno i glavne asocijacije - italijanska mafija i remek-djelo filmske umetnosti - film "Kum".

Sicilija je, ma koliko puta da ste boravili na ovom prelijepom italijanskom ostrvu, uvijek nepoznata, posebna i neistražena. Ovo ostrvo "kupa" se u tri mora - Tirenskom, Sredozemnom i Jonskom.

TURISTI KOJI LjETUJU na Siciliji ne propuštaju priliku da posjete glavni grad Palermo, grad pun kontrasta, sa prelijepim trgovima i katedralom, ali čiji siromašni kvartovi očigledno pokazuju naličje života ovog grada.

Može se obići i Monreale, mjesto iznad Palerma, koje je vijekovima bilo sjedište sicilijanskih kardinala u kojem se nalazi istoimeni manastir koji je čuven po izuzetno očuvanim vizantijskim mozaicima, među kojima je i veleljepni Hrist Pantokrator.

DRUGI ZNAČAJAN TURISTIČKI grad na Siciliji je Taormina, grad sa oko 80.000 stanovnika, koji je sa jedne strane okrenut moru, a sa druge Etni. Zapadnim dijelom grada dominira grčki teatar podignut za vrijeme Helena, gdje se i danas tokom ljeta održavaju predstave antičkog pozorišta.

Skrivene rajske plaže, sunčano vrijeme tokom skoro čitave godine i živa atmosfera na ulicama sicilijanskih gradova oduševiće svakog posjetioca. Poseban je osjećaj šetati ulicama prestonice Palerma, antičkim stazama Agriđenta, pokloniti se Arhimedovim moštima u Sirakuzi ili istraživati padine vulkana Etne.

POSEBAN DOŽIVLjAJ JE upravo obilazak vulkana, na kojem postoji oko 260 grupa ugašenih i dosta aktivnih kratera. Za one koji ne žele da pješače, do vrha s parkinga vozi žičara.

Ne smijete propustiti izlet u obližnju lagunu Stanjone, sa četiri ostrvca, koja je proglašena prirodnim rezervatom. Od ljepote te netaknute prirodne zastaje dah. Poseban doživljaj je posjeta lokalnoj solani, sa kadama i "planinama" od soli, zato što je zalazak sunca na tom mjestu fascinantan.

Istorija

Ovo ostrvo prvi su naselili Grci gradeći svoje gradove. Poznati grčki filozof, pjesnik i psiholog Arhimed rođen je na Siciliji. Poslije Grka na ostrvo dolaze Kartaginjani, pa Etrurci, a širenjem Rimskog carstva Sicilija je postala njegov sastavni dio. Sicilija prvi put postaje kraljevina za vrijeme vladavine Normana (1060-1090). Burna istorija Sicilije ovdje se ne završava. Na ostrvo dolaze Nijemci od 1194. do 1266. godine i Španci od 1282.  pa sve do 1713. godine. Danas je Sicilija autonomna pokrajna Republike Italije, a u sklopu Italije nalazi se od 1943. godine.

Džeparoši na svakom koraku

USLUGE                                                    CIJENE

Desetodnevni boravak                              od 1.000 KM

Ručak                                                       od     50 KM

Brza hrana                                               od     4 KM

Kafa                                                        od     3 KM

Piće                                                         od    5 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana