Sen Trope - grad luksuza

Jelena Bjelica
Sen Trope - grad luksuza

Sen Trope je mala luka na Sredozemnom moru, koju godišnje posjeti više od pet miliona turista. Važi za popularnu i omiljenu turističku destinaciju među bogatim i slavnim filmskim zvijezdama.

Danas je ovo mjesto od 5.542 stanovnika simbol "umijeća življenja", simbol za hedonizam i sve ono što novac može da priušti.

ONO ŠTO OVAJ grad čini toliko posebnim jeste atmosfera radosti, bujanja života i ljepote na svakom koraku. Bilo da su to dugačke zlatne plaže gdje vam pjesak još dugo ostaje među prstima, gdje je uvijek živo, razigrano i opušteno, bilo da je to neki intimni kutak skriven među borovima gdje ste nasamo sa prirodom, stari gradić uskih strmih ulica, ili jak vjetar koji donosi miris dalekih mora.

Sen Trope je  gradić na Azurnoj obali, utočište umjetnika i elitno ljetovalište. Pored toga što je skup i elitan, istovremeno je uspio da sačuva šarm malog mediteranskog ljetovališta.

PRVI UTISAK KOJI stičete kada kročite u centar Sen Tropea, najčuvenijeg gradića na francuskoj Azurnoj obali, jeste da je to ogroman filmski set sa bezbroj parkiranih blještavih i preskupih automobila. Ovdje čak i taksisti voze luksuzne automobile.

U glavnim trgovačkim ulicama, Alar i Gambeta, ima najviše ekskluzivnih butika, terasa luksuznih restorana, čiji su redovni gosti ličnosti koje viđamo na malim ekranima ili na stranicama žute štampe. Kada se zađe malo dublje, među uske, kamene sporedne uličice, pred vama se otkriva jedno sasvim drugo mjesto.

Tu nailazite na niz ljupkih, starinski uređenih, autentičnih francuskih prodavnica, mesara, bakalnica, pekara iz kojih se šire omamljujući mirisi. Šetajući dalje naići ćete i na malenu, ali vrlo živu riblju pijacu na koju svakog jutra lokalni ribari donose svježu morsku ribu.

NAJLjEPŠE PLAŽE SE PROSTIRU u Baie de Pampelonne, oko kilometar i po od grada, a odlikuje ih mekani pijesak. Duž Sen Tropea nalaze se zlatne pješčane plaže. Većina njih pruža vrlo dobre uslove za surfovanje, jedrenje, skijanje na vodi, vožnju kanua, ronjenje.

Ipak, Sen Trope nisu samo zlatne plaže, bogate jahte i svjetski džet-set. Tu su i muzeji i male skrivene ljepote koje najviše dolaze do izražaja u proljećnim mjesecima kada grad zaćuti od mimoza i kada oslobođen od navale turista zasija nekim starim sjajem.

U ISTORIJI MODERNE umjetnosti Sen Trope ima značajno mjesto. Slikar Pol Sinjak je "otkrio" ovo mjesto prepuno svjetlosti i tu doveo slikare poput Matisa, Bonara, Markea. Tu se razvijalo slikarstvo od poentilizma do fovizma, a svjedočanstva o tom vremenu se čuvaju u lokalnom muzeju (Musee de l'Annonciade). I danas se ovdje okupljaju i žive umjetnici.

Na Trgu Garezzio se nalazi najstarija zgrada u Sen Tropeu - La Tour Guillaume, nekada vlasništvo Sufren porodice, posljednjih lordova Sen Tropea.

Istorija

Sen Trope je prije nekoliko vijekova bilo ribarsko selo koje se u 19. vijeku transformisalo u okupljalište umjetnika. Od 1950. ovdje su počeli da dolaze bogataši, a mjesto je dobilo imidž ekskluzivnosti. Ime je dobio po rimskom centurionu Torpetiusu ili Torpesu, koji je bio izgnan od strane Nerona jer nije pristao da se odrekne svoje vjere, pa je u čamcu u koji je bio bačen stigao do obala tadašnjeg malog mjesta, danas poznatog kao Sen Trope.

USLUGA                                         CIJENA

Prenoćište                                od  150 KM

Vožnja brodom                           od  20 KM

Kafa                                              od   4KM

Sok                                                od   5 KM

Ručak                                             od 60 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana