Sejšeli - bijeg od stvarnosti

Jelena Bjelica
Sejšeli - bijeg od stvarnosti

Sejšeli su idealna lokacija za one koji žele da pobjegnu od stvarnosti. Nalaze se u Indijskom okeanu blizu ekvatora, a sastoje se od više od 100 ostrva prekrivenih palmama.

Bijele plaže su okupane kristalno čistim tirkiznim morem, a očaravajuća priroda, koralni grebeni, apsolutna tišina bez tračka buke idealni su za odmor.

OVA OBLAST JE pravi ekološki raj, a dok se potenciraju ronjenje i vožnja kajakom, skijanje na vodi i drugi slični sportovi su zabranjeni, da bi sve bilo mirno i opušteno.

Sejšeli, ime koje asocira na rajsku ljepotu, poznati su širom svijeta upravo zbog toga što najviše liče na "zemaljsku bajku", počevši od zelenih vrhova, preko prašuma, do plaža posutih pijeskom mekim poput pudera, uokvirenih granitnim stijenama, gdje su jedine stope upravo vaše.

Ova ostrvska država u zapadnom dijelu Indijskog okeana je po mnogima najljepši arhipelag na svijetu. Sejšeli su poznati po prelijepim pješčanim plažama, koralnim grebenima, granitnim ostrvcima, ali i po nevjerovatno ljubaznim i gostoljubivim stanovnicima.

Dugo smatran za ekskluzivno odmaralište bogatih i poznatih, ovaj raj na zemlji sada postaje dostupan sve većem broju putnika koji žele da dožive ostvarenje sna o "putovanju svog života".

Ne mora sve da bude skupo, jer Sejšeli nude srednje i niže cijene u raznovrsnoj ponudi slikovitih malih hotela, kreolskih gostinskih kuća koje odišu lokalnim šarmom i izuzetnim apartmanima.

SEJŠELI SU PRAVO MJESTO da doživite uzbuđenje dubinskog ribolova i odmjerite snage sa spektakularnim "stanovnicima" velikog plavetnila, poput sabljarki, tuna, vahua, barakuda. Kada je riječ o ronjenju, vode Sejšela predstavljaju pravi tropski akvarijum, gdje čarobna kolekcija riba i raznobojnih korala iščekuje ronioca i gdje je još uvijek moguće plivati uz kit-ajkule, raže i delfine, u kristalno providnim vodama.

Tu su i nevjerovatne vrste ptica i biljaka za koje se smatra da su nadživjele milione godina. Na Sejšelima ćete vidjeti i endemičnu biljku coco de mer, jedinstvenu vrstu palme čiji zreli plodovi dosežu do 25 kilograma.

NAJVEĆA OSTRVA SU Mahe, Praslin (poznato kao Ostrvo palmi) i La Ligue, a svakako morate vidjeti i Cousin, koji je još poznat i pod imenom Ptičje ostrvo jer na njega dođe oko milion ptica godišnje, a dom je i najvećih kornjača na svijetu. Ni sa jednog ostrva sigurno nećete otići a da ne probate jedan od njihovih ribljih specijaliteta.

Na ostrvu Mahe ima više od 70 plaža koje su uglavnom zavučene i izolovane, tako da se može desiti da na plaži provedete čitav dan i ne sretnete nikoga. Jedna od najvećih je Ans Intendans na jugu ostrva, koja je duga više od 500 metara.

NA OSTRVU MAHE smješten je glavni grad Viktorija, jedna od najmanjih prestonica na svijetu, sa svega 25.000 stanovnika. Tu se nalazi i odlična pijaca sa velikim izborom egzotičnog voća, povrća, začina i, naravno, ribe.

Turističke atrakcije u gradu uključuju satni toranj izgrađen po uzoru na most Vauxhall u Londonu, sudnicu, botaničke bašte, Nacionalni istorijski muzej, Prirodnjački muzej...

Istorija

Pisana istorija Sejšela počinje tek u 16. vijeku, iskrcavanjem prvih Evropljana, među kojima je bio i Portugalac Vasko da Gama, na potpuno nenaseljenu ali pitomu grupu ostrva.

Da su Sejšeli bili i prije toga poznati arapskim moreplovcima govori podatak o njihovoj trgovini morskim kokosom - plodovima endemične vrste palme koja ne raste nigdje na svijetu osim na dva ostrva ovog arhipelaga. Sve do kraja 17. vijeka čitav arhipelag služio je uz veliku bazu na ostrvu Madagaskar kao jedno od povremenih uporišta za karipske pirate koji su presretali brodove na izlasku iz Crvenog mora i Persijskog zaliva u Indijski okean.

 

USLUGE                                                             CIJENE

Povratna avionska karta                           od 1.100 KM

Hotelski smještaj (noćenje sa doručkom)  od   100 KM

Iznajmljivanje automobila                        od 70 KM

Večera                                                          od  40   KM

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana