Sedam stvari koje niste znali o najdužoj ruti na svijetu

G.S.
Sedam stvari koje niste znali o najdužoj ruti na svijetu

Mišel Straser drži titulu najbržeg bicikliste, koji je, na samo dva točka, prešao najdužu rutu na svijetu. Za ovaj poduhvat mu je trebalo 84 dana, 11 sati i 50 minuta, a rekord je oboren u oktobru 2018. godine.

Panamerička magistrala je najduži put na svijetu prema Ginisovoj knjizi rekorda. Glavni pravac proteže se na oko 30.000 kilometara, te povezuje Sjevernu s Južnom Amerikom. Ova ruta spaja grad Ušuaja u Argentini s Prudhoe Bajom na Aljasci.

Panamerički put se sastoji od mnogo dužih mreža međusobno povezanih puteva u 14 američkih zemalja: SAD, Kanada, Meksiko, Gvatemala, Salvador, Honduras, Nikaragva, Kostarika, Panama, Kolumbija, Ekvador, Peru, Čile i Argentina.

Izuzev stotinak kilometara kišne šume između Paname i Kolumbije, poznate po imenu Darien Gap, Panamerikana povezuje sve obalne zemlje uz Tihi okean na oba američka kontinenta.

Da vozite automobil u prosjeku osam sati dnevno, bilo bi vam potrebno tri mjeseca da je u cijelosti pređete. Prosječni turisti, koji žele istražiti okolinu ove rute, u prosjeku je prolaze šest do 18 mjeseci.

Mišel Straser drži titulu najbržeg bicikliste, koji je, na samo dva točka, prešao najduži put na svijetu. Za ovaj poduhvat mu je trebalo 84 dana, 11 sati i 50 minuta, a rekord je oboren u oktobru 2018. godine.

Koncept jednog puta, koja povezuje obije Amerike, datira još iz 19. vijeka, no prvi ozbiljni koraci da se to ostvari započeli su 1923. godine. Originalni plan je podrazumijevao izgradnju željeznice, koja bi povezala dva kontinenta, no, sa ekspanzijom automobila, odlučeno je da će biti neophodna izgradnja puta.

Iako je ovo najduži put za automobile na svijetu, on prolazi kroz različite predjele – od pješčanih plaža, preko prašuma i planina do glečera. Većina turističkih atrakcija u Južnoj i Sjevernoj Americi nalazi se izvan rute Panamerikane, pa je turisti često ne prođu u cijelosti, prenosi B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana