Savršena mjesta za bijeg od zime

tportal.hr
Savršena mjesta za bijeg od zime

Ne volite zimu i hladne mjesece koji će potrajati narednih stotinjak dana. Pogledajte koje tropske oaze je Loneldž Planet izabrao kao najbolja mala ostrva i plaže koje vrijedi posjetiti u idućoj godini.

Čak i ako se ne spremate na put, nego im se samo divite izdaleka, pogledajte koja su ostrva izabrana kao najbolja za 2014, posvećenu malim ostrvskim državama u razvoju. Osim što su male i uglavnom izuzetno udaljene, posebnost im je ranjiva okolina čijem očuvanju treba posvetiti puno pažnje.

Palau
Mikronezijska država Palau iz vazduha više nego na ostrvo liči na gigantske zelene pečurke u Tihom okeanu sa više od 200 ostrvaca, okruženih pjeskom u azurno plavom moru. Prostor je idealan za istraživanje kajakom, a po tvrdnjama proslavljenog ronioca Žaka Kustoa, ima jedno od najljepših morskih dna na svijetu.

Tonga
Ova pacifička ostrvska država nije tek uobičajen morski raj. Iako je smještena na 169 ostrva sa pješčanim plažama savršenim za kupanje i ronjenje, Tonga je jedino preostalo kraljevstvo u kojem globalizacija nije u potpunosti potisnula polinezijsku tradiciju. Na mjestu koje je kapetan Džejms Kuk nazvao Prijateljskim ostrvima mještani još uvijek čuvaju tradicionalne zanate i odjeću.

Sao Tome i Principe
Da središte svijeta ne mora nužno da bude i u središtu pažnje, pokazuje ova mala država čija se dva ostrva nalaze u Gvinejskom zalivu nedaleko od afričke obale. Ostrva su udaljena 140 km jedan od drugoga i nalaze se oko 250 kilometara od sjeverozapadne obale Gabona. Kako je turisti previše ne posjećuju, kilometri pješčane obale rezervisani su uglavnom za ribare. Retki turistički sadržaji uređeni su u starim kolonijalnim kućama, što cijeloj priči daje dodatni romantični prizvuk.

Trinidad i Tobago
Prašume, ulična hrana, multikulturalnost i raskošni karneval glavne su prepoznatljivosti Trinidada, jednog od najuzbudljivijih karipskih ostrva. Međutim, predivne plaže i okolina nisu jedino što podsjeća na raj, jer se ovdje jednostavno živi kao u raju, a sličan je i susjedni Tobago. Na zapadnoj obali je puno palmi i malo turista, ali istočna je strana nešto raznolikija. Cvijeće u stilu Južne Amerike, raznolik životinjski svijet i skrovite plaže stvaraju savršeno mjesto za odmor.

Kukova ostrva
Kapetan Kuk sigurno bi bio ponosan. Arhipelag od 15 ostrva koji nosi njegovo ime je predivan i skriva neke od najlepših pacifičkih rajskih mjesta sklopljenih od pjeska, mora i palmi. Jedan od njih je i laguna Aitutaki kojoj je zaista teško odoleti. I da stvar bude još bolja, do ove se grupe ostrva lako dolazi avionom preko glavnog ostrva Rarotonga. Da biste zaista osjetili rajsko okruženje, posvjetite se kajaku ili istraživanju džungle, a možete da potražite i privatni atol.

Papua Nova Gvineja
Ova država u Okeaniji jedno je od najospecifičnijih i najraznolikijih mjesta na svijetu. Ima više od 190 vrsta sisara, 650 vrsta ptica, 160 vrsta žaba i čak 820 različitih jezika. Za razliku od ranije spomenutih regiona, na Papui je posjetiocima zanimljivija unutrašnjost, ali ni obalu ne treba zanemariti jer je osim plaža i morsko dno vrlo privlačno. Jedan od većih problema je promet, putevi su vrlo loši pa je najjednostavnije potražiti lokalne avionske veze.

Zelenortska ostrva
Isprva kolonizovano od Portugalaca, ovo ostrvlje geografski je najbliže zapadnoj Africi, ali je atmosferom najsličnije Brazilu. Zato je Zelenortska ostrva ili Cape Verde vrlo teško pravilno odrediti. Na 10 ostrva okolina je predivna, od lavom prošaranog Foga do bogate doline Santo Antao. Ali najbolje plaže su na pješčanom ostrvu Boa Vista, gdje unutrašnjost zbog dina podsjeća na Saharu, a obala je savršena za jedrenje na dasci.

Grenada
Dođete li u ovu državu na jugoistoku Karipskog mora, bićete više nego zadovoljni. Pjesak je odličan, barovi izuzetno živahni, a restorani dobro snabdjeveni plodovima mora i neodoljivim sladoledom. Međutim, bilo bi šteta provesti cijelo vrijeme samo uz hranu i piće jer ostrvo skriva jedinstvena planinska područja i prekrasne uvale savršene za plivanje i ronjenje. Lokalnim trajektom možete se uputiti i na Karijaku, sa divljim pješčanim obalama i muzičkim ritmovima koji čuvaju tragove afričke kulture.

Sejšeli
Arhipelag od 115 ostrva razbacanih Indijskim okeanom ima više nego dobru 'genetiku'. More mu je čisto i puno života, pjesak mekan, a okolina divlje zavodljiv. Oko 1.600 kilometara od obale Afrike, a sjeveroistočno od Madagaskara, tri su glavna ostrva: Praslin, Mahe i La Dig. Istraživači smatraju da je još bolji Kurijus, s najvećom svjetskom populacijom džinovskih kornjača i obiljem rakova, kokosa, ali i ajkula.

Sent Vinsent i Granadini
Najbolji način za upoznavanje ovog karipskog ostrva bio bi brodom pa ako ne možete sebi da priuštite jedrilicu ili jahtu, pridružite se lokalnim stanovnicima koji trajektima prenose sve, od prtljaga i pošte do živih kokošaka. Iz Sent Vinsenta se uputite u Bekaju pa do finog pjeska Kanuana i produžite do Majrea. Možete da istražite i pustinju Tobago Kejs, gdje je karipski gusar Džek Sperou završio u progonstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana