Savjeti čovjeka koji je proputovao svijet

index.hr
Savjeti čovjeka koji je proputovao svijet

Gunar Garfors, koji je do sada proputovao cio svijet i na proputovanju posjetio čak 198 zemalja, odlučio je da na svom blogu sastavi mali savjetnik koji će vam olakšati buduća putovanja.

"Postoje stvari koje ne smijete da zaboravite prije nego što krenete na put, a ja sam ih naučio na teži način, na sopstvenim greškama", napisao je u uvodu Garfors.

Autor je naveo 17 savjeta za turiste, a na njegovom blogu možete pronaći i niz korisnih tekstova koji bi vam mogli biti od pomoći.

1. Unaprijed sa interneta skinite sve potrebne karte - napunite smartfone kartama jer tako ćete uštedjeti gomilu novca u romingu. GPS je besplatan, ali skidanje karata košta. Naravno, možete pokušati da pronađete Wi-Fi, ali na to nemojte računati.

2. Dobro provjerite sve moguće načine prevoza - u gradovima ćete vjerojatno koristiti taksi, ali prije toga dobro provjerite cijenu. Mnogo je onih čije su cijene "fleksibilne" i to nikad nije u vašu korist. Posebno, najviše koristim javni prevoz, ali ako ste se baš namjeračili na taksi, provierite cijene.

3. Dobro se upoznajte sa kursnim listama

4. Nosite gotovinu - u Norveškoj, na primer, to neće biti problem, ali u Zambiji ili Panami teško ćete pronaći radnje koje primaju kreditne i debitne kartice. Dolari su zakon u većini zemalja svijeta, ali ako putujete Evropom, evri se prava stvar.

5. Podijelite novac - mogli biste se naći u teškim situacijama sa policijom ili varalicama koje se predstavljaju kao policajci i od vas traže novac. Dobro je da sav vaš novac nije na jednom mjestu. Veći dio novca držite u torbici ili skrivenom džepu, a dio novca u drugom džepu koji ćete isprazniti kad se nađete u nezgodnoj situaciji.

6. Nikada u javnosti ne pokazujte da imate novac ili nešto vredno

7. Odštampajte karte, vozne redove i važne brojeve

8. Ne zaboravite da ponesete pravi adapter - nemojte pretpostavljati da u svim zemljama koriste iste utičnice za struju.

9. Napravite kopije - ako nosite računar, sve važne dokumente stavite i na "Dropboxu" ili "Google Drive" jer, kao što Marfi kaže: "Ako nemate kopije, ukrasće vam računar".

10. Koristite vodiče kako biste znali gdje da ne idete - raznorazni štampani vodiči koje pronalazite po hotelima i u turističkim agencijama često vam predlažu jedna te ista mjesta što u prevodu znači da će upravo ta mjesta biti najskuplja.

11. Budite impulsivni - što više planirate, to je više stavki na vašoj listi koje nećete ostvariti. Budite spremni na to da isprobate nešto novo. Imati raspored na odmoru nije odmor. Zbog toga izbjegavam turističke vodiče kao kugu. Čak i u Sjevernoj Koreji, gdje morate imati vodiče, pronašao sam način da samostalno istražujem.

12. Jedite lokalnu hranu. Niste posjetili Aziju kako bi jeli hranu koju jedete i kod kuće. Na poslijetku, barem ćete imati novo iskustvo o kojem ćete pričati.

13. Odlučite ko je šef - ako putujete u grupi, odlučite ko je šef. Neka svaki dan "šefuje" neko drugi. Naravno, šef treba da ima ograničene moći, ali neka izabere restoran, aktivnosti i rutu.

14. Budite skromni - ne budite previše arogantni jer moglo bi da vam se dogodi da vas neko prevari.

15. Putujte sa torbama koje možete da nosite - bićete fleksibilniji i opušteniji. Prvenstveno zato što će vam preveliki prtljag ponekad onemogućiti korištenje taksija ili podzemne željeznice.

16. Posjetite neobična mjesta

17. Prekopajte internet i pronađite najjeftinije karte

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana