Santijago - čileanski ponos

Jasmina Perišić
Santijago - čileanski ponos

Santijago je glavni grad Republike Čile, a poznat je i kao Santijago de Čile da bi se razlikovao od drugih gradova u Latinskoj Americi. Leži na rijeci Mapočo u nizini Anda i Primorskog gorja na visini od 500 do 700 metara.

Posjeduje brojne parkove, biciklističke staze, pozornice na otvorenom, opere, pozorišta, muzeje i ostale građevine koje krase grad. Ovaj grad, osim izuzetno lijepog pejzaža, posjeduje i odličnu klimu. Ovdje se organizuju i brojni umjetnički i muzički događaji. Najveći karnevali i festivali tanga na drugoj strani Anda svake godine privlače sve veći broj turista.

Dva univerziteta, vojne akademije, naučne, umjetničke i kulturne ustanove daju mu ulogu kulturnog centra. Nešto što fascinira sve posjetioce ovog grada je veličanstveni pogled na snijegom prekrivene vrhove Anda koje okružuju grad, ali su i jako fascinantni široka rijeka Mapočo, brojni klubovi, elektronska muzička scena i moderan izgled ovog grada.

Privredni je centar Čilea koji učestvuje sa oko 50 odsto u cjelokupnoj industrijskoj proizvodnji zemlje. Uz prehrambenu, metalnu, elektrotehničku, hemijsku i drvnu industriju te tekstilnu s konfekcijom, razvijena je prerada kože, proizvodnja papira, stakla i građevinskog materijala.

Staro gradsko jezgro u kolonijalnom stilu stradalo u čestim potresima (naročito 1647. i 1730) zamijenili su neboderi, reprezentativni trgovački, stambeni i drugi objekti.

Santijago je poznati turistički centar i važno saobraćajno čvorište, koje autoputeve povezuje s obalnim i ostalim čileanskim područjem.

U Čileu se moguće skijati usred ljeta, a sam Santijago poznat je po atrakcijama kao što su predsjednička palata Palacio de Moneda, kuća Pabla Nerude, pretkolumbovski muzeji, boemska četvrt, istorijski muzej na centralnom trgu Plaza de Armas, te uspinjača na brdo s kojeg puca pogled na cijeli grad.

Izlet

Tokom ljeta turisti mogu otići na plažu koja je udaljena samo sat vožnje od Santijaga, dok zimi mogu posjetiti ski-centar udaljen 40 kilometara. Čileanci 18. septembra slave Dan nezavisnosti, kada se organizuje velika zabava, uz fino čileansko vino.

Usluge                                              Cijene

 

Hostel od                                              25 KM

Hrana za dan                                         20 KM

Pivo                                                       5 KM

Kafa                                                       3 KM

Taksi                                                       2 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana