Sankt Peterburg - grad velikana

Danijela Stokanić
Sankt Peterburg - grad velikana

Sankt Peterburg, drugi po veličini grad u Rusiji, poslije Moskve zbog mnogo rijeka, kanala i mostova poznat je kao Venecija sjevera. Može da ponudi toliko zapanjujućih atrakcija, zbog čega je jedna od omiljenih destinacija turistima širom svijeta.

Sankt Peterburg nalazi se na ušću rijeke Neve i na ostrvima njene delte i prostire se na obali Finskog zaliva Baltičkog mora.

Jedan je od najvažnijih kulturnih, naučnih i industrijskih gradova u kojem se nalazi nekoliko stotina muzeja i izložbenih dvorana. Veliki ruski i strani umjetnici, pjesnici, pisci i kompozitori divili su se ljepoti ovog grada, što je i zabilježeno u njihovim djelima.

Ovaj grad harmonijom svoje arhitekture plijeni i privlači turiste sa svih strana svijeta.

LjETO U SANKT PETERBURGU je između ostalog poznato po svojim "bijelim noćima", kada sunce jednostavno ne zalazi. Ovaj fenomen u Sankt Peterburgu može se vidjeti od sredine juna do sredine jula. "Bijele noći" nisu karakteristične samo za ovaj grad, ali su postale njegov simbol.

Poznate znamenitosti ovoga grada su Petropavlovska tvrđava i Ermitaž, a u predgrađu su i bogate palate i parkovi u bivšim carskim rezidencijama Peterhof, Lomonosov, Carsko selo, Pavlovsk...

MUZEJ ERMITAŽ je najveći umjetnički i kulturno-istorijski muzej u Rusiji i jedan od najvećih u svijetu. Predstavlja jedan od najvećih, najljepših i najstarijih umjetničkih i kulturno-istorijskih muzeja.

Crkvu Isakijevski sabor, koja je takođe jedna od znamenitosti Sankt Peterburga, sagradio je Petar Veliki. On se rodio na dan Isakija Dalmatinskog, 1710. godine i u čast svog pokrovitelja sagradio Isakijevski sabor.

Crkva Spasa na krvi je hram koji je građen u periodu od 1883. do 1907. godine na mjestu ubistva imperatora Aleksandra Drugog. Crkva je sagrađena u ruskom stilu, po uzoru na moskovsku crkvu Svetog Vasilija Blaženog.

NEIZOSTAVAN JE "PETERGOF", GRAD PARKOVA, dvoraca i fontana sa jednom od svjetski poznatih rezidencija ruskih careva.

Puškinovo Carsko selo je poklon cara Petra Prvog svojoj supruzi u čast rođenja kćerke, buduće carice Jelisavete Petrovne.

Sankt Peterburg krasi živ i raznolik noćni život, od opere i baleta do noćnih klubova, rok koncerata, yez klubova i tehno-partija. Scena se neprestano mijenja, nova mjesta se otvaraju, a stara zatvaraju. Većina pristojnih mjesta za izlazak nalazi se u centru grada. Barovi se otvaraju u 11 a počinju zatvarati oko 24 časa, iako neki znaju ostati otvoreni do dva časa ujutro. Ograničenja za konzumaciju alkohola su stroga, a dobna granica je 21 godina.

Istorija

Osnivanje grada Sankt Peterburga vezano je za politički mit o caru Petru Velikom. Po tom mitu, car-vizionar je na prvi pogled odlučio da močvarno zemljište na ušću Neve pretvori u svoju buduću raskošnu prestonicu i ruski "prozor na zapad". Umjetnički najsnažnija i najčešće pominjana formulacija ovog mita je pjesma "Bronzani jahač" Aleksandra Puškina iz 1834. godine.

 

USLUGE                                               CIJENA

Aranžman   od osam dana                 od 1.000 KM

Taksi                                                         od 5 KM

Ručak                                                        od 10 KM

Piće                                                           od 6 KM

Kafa                                                          od 2 KM

Ulazak u muzeje                                         od 15 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana