Sankanje u Solt Lejk Sitiju zimi i ljeti

Sanja Amidžić
Sankanje u Solt Lejk Sitiju zimi i ljeti

Solt Lejk Siti, glavni i najveći grad američke savezne države Jute, ali i jedan od najposjećenijih turističkih destinacija Amerike. Okružen je planinskim vijencem Vasač koji se smatra dijelom većeg i poznatijeg vijenca Stjenovite planine i Velikim slanim jezerom po kome je i dobio ime.

Solt Lejk Siti nudi veoma privlačnu i nesvakidašnju ponudu. Pored toga što u zimskom periodu nekih 45 km istočno do parka City’s Utah Olympic možete zadovoljiti svoje adrenalinske potrebe, i u periodu ljeta možete se staviti u ulogu olimpijskih majstora na bob-sankama, gdje sa Cometa možete sjuriti niz padinu brzinom od 100 km na čas, ali i improvizovati ski skokove sa najstrmije skakaonice.

Ovaj park 2002. godine bio je domaćin zimske Olimpijade, od kada je i dobio najveću popularnost.

Ako želite dobro da jedete, a i probate specijalitet Jutine kuhinje posjetite Himalayan Kitchen, ruralnu nepretencioznu gostionicu sa žutim zidovima i crvenim stolnjacima, gdje se služi nepalska jaretina sa karijem i tradicionalni momo sa Himalaja, barene pileće knedle u kombinaciji sa sosom od susama.

Pored dobre i ukusne hrane, u ovom gradu nalazi se i jedna od najpoznatijih čajdžinica, "Tea Groto" koja je specijalizovana za čajeve koji se ne pakuju u kesice, kao i šarmantni King’s English Bookshop, škripava stara kuća pretrpana knjigama, gdje vas čeka udoban kutak za čitanje.

Vrlo primamljiv smještaj nudi plemićka kuća iz 1909. godine koja je zadržala svoj istorijski karakter i engleski šmek. U ponudi se nalazi 14 soba, od po 195 maraka za noć.

Ukoliko ste ljubitelj šopinga, imate i veliki izbor prodavnica gdje možete kupiti različite proizvode, od odjeće i obuće pa sve do suvenira. Istim tragom dolazite do distrikta Sugarhouse, neprometnog dijela grada koji je izuzetno prijatan za šetnju i duševni mir.

Grad takođe ugošćava i mnoge bendove iz različitih dijelova svijeta. Najbolji koncerti održavaju se u Urban Lounge i Kilby Court. A ukoliko želite da pravite svoju muziku, svratite u Keys on Main pijano bar u kojem i publika aktivno učestvuje u komponovanju.

Zakon o kontroli alkohola

Prije tri godine u saveznoj državi Juti izmijenjen je Zakon o kontroli alkohola koji je bio na snazi od 1935. godine. Prema novim pravilima, mušterijama je dozvoljeno da jednostavno uđu u pab i naruče piće kao da su u bilo kom gradu, što ranije nije bio slučaj u ovoj američkoj državi.

 

Usluge                   Cijene u KM

Smještaj               od  185

Ručak                   35

Kafa                     10

Suveniri             15

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana