San Francisko – grad parkova

Jelena Bjelica
San Francisko – grad parkova

San Francisko je poslije Njujorka, drugi najgušće naseljen grad u SAD. Smješten je u sjevernoj Kaliforniji, okružen Tihim okeanom na zapadu i zalivom na istoku. To je grad prijatne klime i prekrasnih pejzaža, finansijski i kulturni centar sjeverne Kalifornije i popularna međunarodna turistička destinacija.

NAJPREPOZNATLjIVIJI SIMBOL grada je svakako most Golden Gejt  koji  svojom elegancijom, ljepotom i bojom čini ovaj grad još posebnijim. Iako je crvene boje, ovaj naziv duguje zlatnom zalivu u kojem se nalazi. Gigantska čelična struktura izgrađena je 1930. godine i od tada spaja grad sa drugom stranom zaliva. Zanimljivo je da taj viseći most dužine 2.860 metara svake godine farbaju.

Grad ima i mnogo kulturnih znamenitosti, od kojih se izdvaja zgrada Opere.

TRAMVAJI SU JOŠ JEDNA posebnost ovog grada, a mogu  se vidjeti u samom centru. Pušteni su u saobraćaj 1870. godine, jer su tadašnji  tramvaji vučeni konjskom zapregom, često doživljavali nezgode zbog strmih brežuljaka San Franciska. Vožnja tramvajem, koje nazivaju jedinim pokretnim istorijskim spomenikom u SAD je jedinstven osjećaj u ovoj zemlji, gdje su automobil i metro omiljena prevozna sredstva.

Oni koji se odluče na vožnju ovim simpatičnim prevoznim sredstvom, imaće priliku da iz daljine vide Alkatraz  - poznati zatvor, koji je u prošlosti bio "dom" brojnih američkih kriminalaca od kojih je najpoznatiji Al Kapone. Danas su ostrvo na kojem se nalazi Alkatraz i sam zatvor samo još jedna turistička atrakcija, koju posjećuje više od 100.000 turista godišnje.

PARK GOLDEN GEJT treći je najposjećeniji park u SAD i veliki rekreacioni i kulturni centar. Tamo su smještena i nedavno obnovljena dva svjetski poznata muzeja - Akademija umjetnosti Kalifornije i De Džoung muzej. Zgrade muzeja su izvanredno arhitektonski dizajnirane, a izložbe se mijenjaju tokom cijele godine.

Land's End je jedan od najzanimljivijih parkova koji nudi uživanje u sirovoj prirodi. Ispunjen je stazama i stjenovitim plažama koje obuhvataju gradske obale i nudi panoramske poglede na Tihi okean i Golden Gejt.

SAN FRANCISKO BROJNI TURISTI posjećuju i zbog odličnog noćnog provoda. Raznoliki restorani mjesto su gdje se može probati kalifornijska kuhinja, koja je spoj lokalnih recepata i azijskog načina pripreme.

U gradu ima mnogo nebodera, od kojih je najpoznatiji Transamerika piramida - neboder u obliku piramide. Art Deko Koit toranj dizajniran je kao mlaznica vatrogasnog crijeva, u čast vatrogascima koji su služili u potresu 1906. godine. Unutrašnjost ove posebne znamenitosti obogaćena je freskama dok vidikovac na vrhu pruža jedan od najboljih pogleda na grad.

Istorija

Najstarija nalazišta na prostoru grada potiču iz 3000. godine prije nove ere, od indijanskog naroda Ohloni, koji je na tom prostoru živio do 6. vijeka. Španski kolonisti su 1776. godine izgradili utvrđenje na Golden Gejtu. "Zlatna groznica" iz 1848. dovela je do brzog rasta broja stanovnika i razvoja grada. Broj stanovnika je u samo jednoj godini narastao sa 1.000 na 25.000, čime je San Francisko postao najveći grad na zapadnoj obali u to vrijeme. Nakon što je tri četvrtine grada bilo uništeno u zemljotresu i požaru iz 1906, San Francisko je brzo obnovljen.

USLUGE                                                    CIJENE

Prenoćište                                            od 100 KM

Ručak                                                          od 50 KM

Hamburger ili hot dog                           od  10 KM

Kafa                                                          od   4 KM

Piće                                                           od   8 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana