SAD: Oprezno među egipatskim piramidama

Compass
SAD: Oprezno među egipatskim piramidama

Američka ambasada u Kairu upozorila je turiste da ne bi trebalo da obilaze piramide u Gizi, osim ako nisu u pratnji "vodiča od povjerenja".

Smještene izvan glavnog grada Egipta, opstaju i poslije 4.000 godina. Iako je njihova važnost, ali i atraktivnost neosporna, trebalo bi da razmislite da li ćete ih posjetiti, jer prema saopštenju Američke ambasade, kod njih ima mnogo kriminalaca i "preterano agresivnih prodavaca", a premalo policije koja bi vas od njih mogla zaštititi.

"Prema brojnim izjavama turista, obezbjeđenja ili policije je premalo u blizini piramida. Građani Amerike trebalo bi da izbjegavaju bilo kakve noćne obilaske i idu samo u pratnji vodiča kojem mogu da vjeruju", stoji u saopštenju Ambasade.

Ove vijesti su loše za turiste, ali još gore za egipatsku vladu, budući da je u turističkom sektoru zaposleno nejverovatnih 18 miliona ljudi.

U 2012. ta zemlja je zaradila 10,1 milijardu dolara od turizma, ali je primetan pad posjeta u posljednjih nekoliko godina (2010. na primjer, Egipat je zaradio 14 milijardi od turizma).

S druge strane, Svjetski ekonomski forum ocijenio je tu državu najnebezbjednijom među popularnim turističkim destinacijama.

Egipat je sva upozorenja Američke ambasade ocjenio kao "bez osnova", budući da je zemlja "potpuno bezbjedna".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana