Rio de Žaneiro - grad sambe

Jelena Bjelica
Rio de Žaneiro - grad sambe

Brazilski grad Rio de Žaneiro sa svojim dugim plažama, blagom klimom i obilnom tropskom vegetacijom proglašen je prije nekoliko dana za objekat svjetske baštine.

Znameniti simboli Rija, poznati u cijelom svijetu koji čine jedinstveni pejzaž - brdo Glava šećera, statua Hrista Spasitelja, plaža Kopakabana i veličanstven pogled na zaliv Guanabara, bili su dovoljan argument za odluku Komiteta za svjetsko nasljeđe.

RIO DE ŽANEIRO JE najveći brazilski grad sa četiri miliona stanovnika. Često ga nazivaju najljepšim gradom na svijetu.

To je zapanjujući grad kontrasta. Iznad zlatnog pijeska i okeana uzdižu se strme granitne planine, kolonijalne zgrade "ugnjezdile" su se među modernim staklenim neboderima a bujna vegetacija dopire sve do gusto naseljenih centralnih dijelova grada. To je grad plaža, fudbala, sambe i karnevala.

Jedna od najvećih atrakcija je Glava šećera, stijena visoka oko 700 metara koja se vertikalno diže iznad grada.

Na vrhu druge stijene, Korkovado, nalazi se 38 metara visok kip Isusa Hrista. Panorama Ria najbolje se vidi s ova dva mjesta. Ne posjetiti ove dvije znamenitosti znači ne vidjeti Rio u svoj veličini i ljepoti.

GRAD JE POZNAT I PO 35 kilometara dugoj pješčanoj plaži Kopakabana koja je namijenjena masovnom turizmu i domaćim, najčešće siromašnim slojevima.

Druga najpoznatija plaža Ria je Ipanema, "rezervisana" za pripadnike brazilskog visokog društva.

Ipak najveća  poznata turistička atrakcija je poznati karneval. Najveći je na svijetu i bez prekida traje sedam dana i noći. Ljudi iz cijelog svijeta dolaze u Rio kako bi osjetili čaroliju maskiranja, muzike, plesa, zabave… Po broju učesnika, raskoši kostima i danonoćnim svečanostima karneval u Riu je bez premca u svijetu. Vrhunac svečanosti je povorka živopisno ukrašenih kola s pripadnicima škola sambe.

U RIJU SE NALAZI najveći fudbalski stadion na svijetu – Marakana. Izgrađen je za Svjetski kup 1950. godine a može da primi oko 200.000 gledalaca.

Na području grada Rija smještene su i dvije prašume pa se tako ovaj grad smatra posebnim i radi njegovih prirodnih ljepota.

U ovom gradu živi se "punom parom" i zapravo nije uopšte namijenjen ljudima koji se vole odmarati i ljenčariti, već onima kojima su isključivo zabava, uživanje na prekrasnim plažama i ludi noćni provodi na prvom mjestu.

Izlasci uz ritmove sambe u klubovima, gostoljubivi domaćini, grad prepun bogatih i slavnih ono su što ovaj grad nudi.

Istorija

Zaliv Guanabara je mjesto gdje su se prvi put iskrcali januara 1502. godine portugalski moreplovci i misleći da su otkrili deltu velike rijeke koja se uliva u okean, nazvali ga Rio de Žaneiro - januarska rijeka.

Grad je imao izgled kolonijalne provincije sve do početka 20. vijeka kada se konačno pristupa izgradnji širokih gradskih avenija i podizanju palata.

Iako je od 1960. prestonica Brazila premještena iz Rija u Braziliju, Rio je bio i ostao kulturni epicentar zemlje.

USLUGA                                                                                 CIJENA

Povratna avionska karta                                                     od 2.500 KM

Vožnja žičarom do Glave šećera                                                 8 KM

Hotel sa tri zvjezdice (jedan dan, pun pansion)                    od 200 KM

Ručak sa predjelom                                                               od 45 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana