Rimini - grad za turiste

Jelena Bjelica
Rimini - grad za turiste

Grad Rimini smješten je na prelazu iz centralne ka sjevernoj Italiji, na obodu Padske nizije, na mjestu gdje se ravnica spaja sa Jadranskim morem i krajnje sjeveroistočnim obroncima Apenina.

On je jedan od najvećih gradova na zapadnoj obali Jadrana, a kroz njega protiču i dvije manje rijeke, koje se tu ulivaju u more - Marečija i Auza.

RIMINI JE PRIJE SVEGA poznat kao turističko ljetovalište, koje je čuveno po brojnim uređenim plažama i brojnim mogućnostima noćne zabave. Zato je nezaobilazno odredište mladih,  a na njegove duge plaže se tokom avgusta sjati na hiljade turista.

La Marina je 15 kilometara dug niz manjih pješčanih plaža, glavni razlog zbog kojeg turisti dolaze u Rimini.

Rivijera Riminija je među najbolje opremljenim u svijetu - suncobrani i ležaljke, kabine, tuševi, barovi s muzikom, spasioci, tereni za odbojku na pijesku, električne pedaline, skuteri, kao i nekoliko mega velikih akva parkova samo su dio ponude.

GRAD IMA I ISTORIJSKI centar i brojne znamenitosti koje obavezno treba obići. I pored toga što je žestoko bombardovan tokom Drugog svjetskog rata, stari grad je temeljno obnovljen.

Jedan od simbola Riminija je Tiberijev odnosno Avgustov most preko rijeke Marekije koji se sastoji od pet polukružnih lukova širine oko osam metara. Građen je od 14. do 20. vijeka od kamena iz Istre.

Avgustova kapija (Arco d'Augusto), najstariji je preživjeli rimski slavoluk na svijetu. Podignut je 27. godine stare ere, a njime je obilježena rekonstrukcija posljednje dionice puta Via Flamina (Rim - Rimini), u čast Oktavijana Avgusta.

OBAVEZNO TREBA VIDJETI i Hram Malatesta (Tempio Malatestiano) iz 14. vijeka koji lokalno stanovništvo  najčešće zove Il Duomo. Freske u ovoj crkvi najvjerovatnije su djelo Đota. Crkva je prvobitno bila posvećena Svetom Frančesku, a novo ime je dobila u 15. vijeku po plemiću Sigismundu Malatesti koji je naručio rekonstrukciju.

Tu su i amfiteatar iz drugog vijeka, koji veličinom može da se mjeri sa najvećim rimskim amfiteatrima, Crkva mučenika Svetog Đulijana iz 16. vijeka, poznata po slici Đulijana koju je izradio venecijanski renesansni slikar Paolo Varonese, Palazzo dell'Arengo e del Podesta …

CIJELI RIMINI OKRENUT je ljetnom turizmu, i sve je prilagođeno turistima, tako da na svakom koraku ima barova i restorana. Hrana je odlična, a atmosfera krajnje opuštena.

Rimini ima više od 1.000 hotela, tako da je smještaj veoma lako naći, a izbor je zaista veliki i prilagođen svakom ukusu i džepu.

Istorija

Prije nastanka rimske kolonije u području Riminija živjeli su Etrurci, Umbri, Grci i Gali. Gali su naseljavali te krajeve od šestog vijeka prije nove ere, a Rimljani su 268. godine prije nove ere tu osnovali koloniju Ariminum. Nakon što je ovdje prešao rijeku Rubikon, Cezar se legijama obratio na forumu Riminija. Rimini je privlačio pažnju više rimskih careva, kao što su Oktavijan Avgust i Hadrijan. Tada su sagrađeni Avgustov slavoluk, Tiberijev most i amfiteatar. U srednjem vijeku tu su izgrađene brojne crkve i razvijala se umjetnost, tako da je bila posebno poznata u 14. vijeku Riminijska škola.  Grad se veoma razvio poslije Drugog svjetskog rata.

USLUGE                                                              CIJENE

Noćenje u hotelu s tri zvjezdice (s doručkom)  od 90 KM

dvije ležaljke i suncobran                            od 20 KM

voda (0,5l)                                                             od 1,2 KM

kafa                                                                       od 2 KM

ručak                                                                       od 30 KM

autobuska karta   (važi 60 minuta)               2,4 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana