Riga - centar Baltika

Jelena Bjelica
Riga - centar Baltika

Riga je glavni i najveći grad Letonije, ali i glavni kulturni, obrazovni, politički, finansijski, komercijalni i industrijski centar Baltika.

Arhitekturom ne zaostaje za najljepšim evropskim prestonicama - stari grad je prepun ulica i trgova, njemačkih zgrada iz 16. i 17. vijeka, sa izrezbarenim ukrasima i statuama. Svaka fasada je jedinstveno umjetničko djelo.

U Rigi se nalazi mnoštvo institucija višeg i visokog obrazovanja, uključujući i Univerzitet Letonije, a tu je i letonski parlament, dok se rezidencija predsjednika nalazi u Riškom dvorcu.

Stara Riga nalazi se na UNESCO-voj listi svjetske baštine.

UPRAVO U STAROM dijelu grada nalazi se najveći broj znamenitosti. Jedna od njih je Riški dvorac, podignut 1330. godine kao rezidencija starješine Livonskog odreda. Prvobitna zgrada je srušena 1448. i u sljedećim decenijama rekonstruisana je nekoliko puta. U kompleksu se nalazi nekoliko muzeja.

Simbol grada je veličanstvena crkva Svetog Petra, zaštitnika grada, koja je šest puta rušena i obnavljana. Jedan je od najboljih primjera srednjovjekovne crkvene arhitekture u baltičkoj regiji.

Obavezno treba vidjeti i Mačiju kuću, kao i Kuću crnoglavih, ružičastu zgradu sa fasadom ukrašenom muškim figurama.

NAROČITO SU PRIVLAČNA arhitektonska ostvarenja čiji je tvorac Mihail Ejzenštajn, koji je u fasade ugrađivao keramičke pločice, arkade ukrašavao grbovima, a krovne vijence dekorisao maskama.

Kuća tri brata je palata sastavljena od tri cjeline građene stilovima tri epohe.

Obavezan je i obilazak Barutne kule, jedne od kula koje su formirale nekadašnje gradsko utvrđenje. U njoj se nalazi vrlo zanimljiv i obiman izložbeni materijal.

JOŠ JEDAN, TAKOĐE STARI dio Rige ukrašavaju kuće otmjenih fasada, pastelnih boja, ukrasa i detalja. Građene su u njemačkom jugend-stilu.

U novom dijelu grada dominira stakleno-betonsko naselje sa visokim i kockastim zgradama ravnih fasada i oblakoderima sa ultramodernom zgradom Švedske banke.

Riga nudi i priliku za dobar šoping.

Istorija

Riga se nalazi na mjestu antičkog naselja Liva, starog finskog plemena, na ušću rijeka Daugave i Ridzene.

Grad Riga osnovan je 1201. godine i tokom idućih 800 godina bio je pod njemačkom, poljskom, švedskom i ruskom vlašću. Temelji moderne Rige postavljeni su u vrijeme njemačkih trgovaca i krstaša, koji su dolazili u Letoniju krajem 12. vijeka.

USLUGE                                                              CIJENE

Noćenje sa doručkom (hotel sa tri zvjezdice)     od 66 KM

Trodnevni aranžman   (avionski prevoz)           od 800 KM

Ručak                                                          od 2 KM

Piće                                                           od 2 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana