Put u pravi Izgubljeni svijet FOTO

B92
Put u pravi Izgubljeni svijet FOTO

Koliko smo puta gledali filmove o različitim nevjerovatno lijepim izgubljenim svjetovima, ni ne sluteći da se jedan takav zaista nalazi na našoj planeti i nosi baš takvo ime - Izgubljeni svijet.

Tamo gdje Indijski okean zapljuskuje jugozapadnu obali Mjanmara, rasuto je ček osamsto ostrva koja zajedno čine arhipelag Mergui. Plaže bez otisaka stopala koja presjecaju pesak, tišina bez ljudske graje koja para vazduh, sve to čini dio jedinstvene atmosfere predjela poznatijeg kao Izgubljeni svijet.

Stanovnici Izgubljenog svijeta poznati su kao „morski Cigani", iako je pravo ime njihovog plemena Moken. I dok se svijet sprema da otkrije Izgubljeni svijet, Mokeni mogu izgubiti svoj kutak planete sa kojim vode neprestanu, iskonsku bitku.

Na posljednjoj granici azijskog turizma, Mokeni pokušavaju da sačuvaju jedinstveni svijet prirode u kom žive, ali se bore i za svoj život, jer je svakodnevica u Izgubljenom svijetu sve teža.

"Prije nam je bilo mnogo lakše da zaradimo novac, da ulovimo nešto iz mora. Mogli ste lako da napunite kofu ribom. Ali sada je naš život sve teži i teži", priča ribar Aung San dok pravi pauzu od rada u hladu palme na Ostrvu 115. Sa njim tu živi još dvadesetak stanovnika ostrva, muškaraca, žena i djece.

Oni su ugostili AP-ovog novinara Denisa D. Greja i fotoreportera Altafa Kvadrija i pustili ih da sa njima provedu protekli februar.

Izgubljeni svijet, izolovan od strane vlade Mjanmara, sa samo jednim hotelom, bio je zaštićeni predeo nedostupan za turiste svo do 1996. godine. Upitan da li je spreman da prihvati turiste, San odgovara:

"Ne želimo da živimo ni sa Burmancima, a ni sa drugim ljudima. Želimo da živimo sami."

Ipak, uslijed sve težih uslova za život, oni su pristali da u dogovoru sa novom vladom Mjanmara prime veći broj turista. Prošle godine primili su oko 2.000 gostiju, što je jedva nešto više od dva gosta po ostrvu, na godišnjem nivou.

U septembru je jedna agencija dovela jahtu bogatih Rusa koji su izdvojili pozamašne svote novca ne bi li doživeli iskustvo poput Robinzona Krusoa. Ali ministar turizma Mjanmara Htaj Aung tvrdi da će ubuduće voditi računa o turistima, ali i plemenima kao što su Mokeni, kako bi uz profit sačuvali i njihovu svakodnevnicu.

Pogledajte kako izgleda njihov Izgubljeni svijet i uživajte makar i u fotografijama koje je Altaf Kvadri zabilježio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana