Proslava u zlatnom Pragu

Danijela Stokanić
Proslava u zlatnom Pragu

Prestonica Češke ili Zlatni grad je mjesto koje ne treba propustiti naročito u vrijeme novogodišnjih praznika. Zvuk kuckanja čaša pri zdravici, divne proslave, odbrojavanja posljednjih sekundi stare godine na gradskim trgovima i ulicama i veličanstveni vatrometi samo su neke od čarolija koje Prag nudi za ispraćaj stare godine.

Sve su brojniji turisti koji posjećuju ovaj grad, naročito zbog toga što je moguće naći relativno jeftine aranžmane.

Na obalama rijeke Vltave već više od hiljadu godina svojom ljepotom i šarmom Prag privlači putnike iz svih krajeva svijeta. Prekrasna stara gradska jezgra zbog svoje ljepote uvrštena su na popis UNESCO-ove baštine, a brojne uličice kojima ćete lutati prepune su barova, restorana i starih kafana koje i čine duh Praga.

Dok su atrakcije širom zemlje uglavnom dostupne tokom letnje sezone, Prag privlači turiste tokom čitave godine. Periodi kada je Prag naročito na udaru turista su Božić i Nova godina. Ako vam ne smeta hladnoća i periodični naleti smoga, tokom zime praznih hotelskih soba ima na pretek, a Prag pod snijegom je nezaboravan.

Upućeni kažu da je prilikom obilaska ovog grada najbolje krenuti od Trga svetog Vaclava, koji nosi ime zaštitnika Praga i čijim prostorom kao čuvar dominira zgrada Nacionalnog muzeja. Trg posebno impresivno izgleda noću.

Prije nego što se spustite na Starogradski trg, posjetite Josefov, jevrejsku četvrt, najpoznatiju po svojim živopisnim sinagogama, a poslije njenog obilaska eto vas u Starogradskom trgu. Ovo je vjerovatno i najljepši dio Praga, koji odiše posebnom atmosferom. Tu se još nalaze Gradska vijećnica i crkva Svetog Nikole. Tu je i Astronomski sat, oko kojeg se svakog punog časa odvija mala predstava.

Nezaobilazan je i Karlov most, koji je ime dobio po najpoznatijem kralju Karlu Četvrtom. Šetnja ovim mostom je doslovno šetnja kroz istoriju.

Češka je zemlja piva, a to se može vidjeti i iz velike ponude pivnica u Pragu, gdje se može odlično jesti i piti po veoma niskim cijenama.

Luksuzna terasa

Iako je pivo češko piće broj jedan, vino se proizvodi i voli u toj zemlji već hiljadu godina. Nema boljeg mjesta da proučite češke vinske karte od "Viniční Altan", male pagode koja se nalazi u srcu vile iz 19. vijeka. Terasa nudi spektakularan pogled na grad i vinograde, a na tom mjestu djeluje da ste miljama daleko od pivara u centru.

Usluge                                                    Cijene

Prevoz i smještaj za pet dana      200 KM

Ručak u restoranima                        20 KM

Sok                                                        10 KM

Pivo                                                      10 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana