Poznati njujorški dnevni list o Beogradu: Narodni muzej, rakija i ćevapi

Agencije
Poznati njujorški dnevni list o Beogradu: Narodni muzej, rakija i ćevapi

Beograd - Njujorški dnevni list “Njujork tajms” u svom današnjem izdanju pisao je o prestonici Srbije, osvrnuvši se na sve što Beograd ima da ponudi.

Kreativna kuhinja, kafići i muzeji, samo su neke od prednosti Beograda koje autor navodi u tekstu “36 sati u Beogradu”.

Autor teksta u Beogradu stiže u petak, a boravak završava u nedjelju, a sa čitaocima je podijelio svoj putni vodič za svaki dan u Beogradu, sa savjetima koja mjesta bi trebalo posjetiti.

Autor je prvog dana u Beogradu posjetio Narodni muzej, koji, kako navodi, izlaže veličanstvena djela na tri sprata, uključujući predmete iz rimskog perioda iz cijele Srbije, slike majstora kao što su Tintoreto, Mone i Renoar, kao i radove srpskih slikara i vajara iz 20. vijeka.

Izvještač Njujork tajmsa posjetio je i Kalemegdansku tvrđavu, koju je nazvao “mjestom na kojem je Beograd rođen”. On navodi da je to prijatno mjesto za mirnu nedjeljnu šetnju sa kojeg se širi pogled na ušće Save u Dunav.

Autor preporučuje i mjesta gdje se može naći “hrana za utjehu”, a nostalgičnim njujorčanima preporučuje da probaju omlet sa slaninom i sirom. Ipak, posjetiocima posebno preporučuje srpske specijalitete poput grilovanog miročkog sira sa senfom i medom, sočnih ćevapa od jagnjetine, telećeg jezika sa cveklom, suvih šljiva rolovanim slaninom i gulaša iz Vojvodine.

Kao i većina turista, autor teksta je probao rakiju, i kako kaže “Na Balkanu ne možete da bacite šljivu, a da ne pogodite nekoga ko ne proizvodi svoju rakiju”.

On dodaje da je probao domaću rakiju koja je ležala u buradima čak 10 godina, i kaže da je taj proces rakiji dao dublji i kompleksniji ukus.

Kako putovanja ne mogu da prođu bez šopinga, autor posebno navodi prodavnicu na Dorćolu, sa odjećom iz 1960-ih, 70-ih, kao i 80-ih.

“Dok turisti preplavljuju evropske gradove kao što su Barselona, Venecija i Dubrovnik, srpska prestonica se tiho preoblikuje u veoma pristupačnu i prijatnu metropolu na Balkanu”, navodi autor i dodaje da mještani čekaju da svijet pronađe najkraći put do ovog prijateljskog grada koji ima toliko toga da ponudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana