Portorož - luka ruža

Danijela Stokanić
Portorož - luka ruža

Portorož je gradić u slovenačkom primorju sa svega 3.000 stanovnika, ali je jedan je od najvećih turističkih centara u Sloveniji. Naziv je dobio po italijanskoj riječi portorose što znači luka ruža.

Pojam zdravlja i lječilišta oduvijek je vezivan uz portoroški kraj. Blagotvorno djelovanje morske vode i soli bili su poznati još u 13. vijeku. Salinitet i prirodno bogatstvo fango blatom podstakli su razvoj turizma u Portorožu.

PORTOROŽ LEŽI U Piranskom zalivu, administrativno pripada obližnjoj opštini Piran i istinsko je turističko naselje s brojnim hotelima, lukom, kockarnicama, noćnim klubovima, sportskim terenima, ali i malim međunarodnim aerodromom.

Tu je i raznovrstan izbor uređenih plaža - od pješčanih, preko travnatih, do kamenih i betonskih. Velika je i ponuda bazena sa slanom i slatkom vodom, na otvorenom i u zatvorenim prostorima.

Portorož nudi bogat turistički program, mnogo animacija, kako za najmlađe, tako i za one starije. Kulturni program je takođe bogat.

OVAJ GRAD JE ELITNA istorijska destinacija, spoj modernog i tradicionalnog i oličenje kontrasta arhitekture modernog ljetovališta i slikovitih sela u zaleđu, kao i obližnje solane.

U tim selima turisti mogu da osjete nekadašnji način života mještana, a mogu i da prisustvuju događajima posvećenim izvornim lokalnim običajima i tradicionalnim proizvodima, poput dana blitve i maslinovog ulja, bijelog luka i vina.

KO ODLUČI DA ljetuje u Portorožu, ne smije da propusti priliku da posjeti Postojnsku jamu i ergelu Lipica.

Turisti bi trebalo da vide i Muzej solinarstva smješten u jednoj od tradicionalnih kuća u kojima su nekada živjele porodice koje bi dolazile da rade na poljima soli. So je portoroškom kraju više od začina, ona je simbol života i jedan od faktora koji su presudno uticali na razvoj ovog područja kao lječilišne destinacije.

GRAD JE POZNAT i kao kongresni centar zbog održavanja brojnih seminara u salama koje mogu da prime i do 1.500 ljudi istovremeno.

Uveče Portorož pokazuje svoju posebnu draž. Sve je moguće: uzbuđenje u kazinima, romantična večera u restoranu ili ples u diskoteci. Brojni hoteli sa četiri i pet zvjezdica, koji imaju prijatan ambijent i nude sve vidove zabave, nalaze se na najboljim mjestima duž obale.

Istorija

Tragovi naseljenosti postoje već od rimskih vremena. Pod Vizantiju Portorož pada 538/589. godine, a od tada slijede stalni napadi Longobarda i Germana. Tako je čitavo ovo područje doživjelo veliko civilizacijsko nazadovanje u sedmom vijeku.

Potom se ustoličila ranofeudalna vlast lokalnih grofova.

Naselje je do 19. vijeka živjelo kao malo težačko-ribarsko naselje uz obližnje solane, a od 19. vijeka počinje razvoj kupališnog turizma u Portorožu. Još u 19. vijeku Portorož je dobio svoj prvi hotel i termalni centar.

USLUGE                                                                        CIJENE

Apartman za 4-6 osoba                                         od 230 KM

Noćenje u hotelu sa 3 zvjezdice                                    od 90 KM

2 ležaljke+ suncobran                                        od 30 KM

Kafa                                                                     od 3 KM

Ručak                                                                             od 30 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana