Portoriko - čudo prirode

Jelena Bjelica
Portoriko - čudo prirode

Šarm koji posjeduje ovo, treće po veličini, karipsko ostrvo, prije svega može zahvaliti prelijepoj prirodi, toplom Karipskom moru i tropskoj klimi, ali i parama koje američka vlada ulaže u njegov razvoj.

Portoriko je tropsko ostrvo koje ima kilometre pješčanih plaža, planine i doline nevjerovatnih oblika, te mnoga druga prirodna čuda.

NEVJEROVATNO RAZNOLIKI predjeli ovog ostrva naprosto svakoga omamljuju. Sunčane plaže u unutrašnjosti prelaze u tropske prašume. Samo godinu stari neboderi dijele ostrvo sa 300 godina starim gradovima i 1.000 godina starim drvećem.

Sa više od 480 kilometara najljepših plaža na Karibima, velikom kišnom prašumom i šumom suvih kaktusa, uz stanovnike nadaleko poznate po srdačnoj dobrodošlici, Portoriko zaista ima ponešto za svakoga. Tropska klima i stalno ljetno vrijeme takođe igraju značajnu ulogu.

SAN HUAN, GLAVNI GRAD, moderna i otmjena prestonica Portorika, izmamljuje potpuno oduševljenje na licima turista.

Evropska arhitektura je sveprisutna, uticaj Španije s jarkim i razigranim bojama demonstrira se sa svake terase i zgrade.

Portorikanci mogu da se pohvale i time da je njihov grad drugi najstariji grad koji su otkrili Evropljani. Nalazi se na sjeveroistočnoj obali ostrva. Sastoji se iz starog i novog dijela. Smatra se da postoji oko 400 građevina od istorijske vrijednosti.

GRAĐEVINE KOJE KRASE ulice San Huana i privlače mnogobrojne turiste su tvrđava Felipe del Moro, koja je 1973. proglašena svjetskom baštinom i zaštićena od strane UNESCO-a, katedrala Svetog Huana, koja je iz 19. vijeka i Dominikanski manastir iz 16. vijeka.

Uske i jedva prohodne ulice sigurno su jedan od simbola San Huana. Čiste su, uredne, prepune turista i lokalnih stanovnika.

Plaza Kolon je simpatični trg prepun uličnih prodavaca. Na ovom minijaturnom trgu možete kupiti sve od suvenira.

Pored mjesta Aresibo u jednoj kotlini nalazi se planetarijum Aresibo s najvećim radio-teleskopom na svijetu.

Istorija

Portoriko je otkrio Kristofer Kolumbo na svom drugom putovanju 1493, čime je postao dijelom španskog posjeda. Petnaest godina kasnije Huan Ponse de Lion je počeo s kolonizacijom ostrva, što je dovelo do istrebljenja Indijanaca i dovođenja robova iz Afrike. Godinu kasnije, 1898, SAD su anektirale Portoriko. Tokom glasanja 1967. i 1993. Portorikanci su se izjasnili protiv nezavisnosti i za nastavak povezanosti sa SAD.

USLUGE                                CIJENE

Prenoćište                             od 100 KM

Ručak                                        od 60 KM

Piće                                         od 10 KM

Kafa                                        od 5 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana