Ponovo živi čarolija Orijent-ekspresa

Agencije
Ponovo živi čarolija Orijent-ekspresa

Orijent-ekspres, čuveni voz iz dvadesetih godina prošlog vijeka, koji sada jednom godišnje ide tradicionalnom trasom od Pariza do Istanbula, stigao je 3. septembra u Bukurešt.

Voz se u nedjelju zaustavio i u karpatskom gradu Sinaja, gdje su turisti posjetili muzej u Palati Peleš, koja je izgrađena za vrijeme vladavine kralja Karola I, kada je izgrađena i željeznička stanica u Sinaji na kojoj se voz zaustavljao. Palata Peleš i druge kraljevske zgrade u Sinaji, kao i šume, sada pripadaju kralju Mihaju I.

Voz je u Rumuniju stigao iz Pariza, preko Beča i Budimpešte, a dan kasnije polazi za Varnu i krajnje odredište Istanbul.

Orijent-ekspres je prvi put krenuo prije 125 godina sa Istočne stanice u Parizu ka Istanbulu i godinama je taj put od 2.500 kilometara uživao veliki uspjeh, povezujući zapad i istok Evrope. O atmosferi su se pisale knjige, snimali filmovi, a o događajima u vozu u svom poznatom stilu pisala je i Agata Kristi.

Vozom ove godine putuje 42 turista iz SAD, Francuske, Engleske, Belgije, Njemačke, koji za šest dana plaćaju više od 7.000 evra. Oni su izjavili u Bukureštu da su vrlo zadovoljni što putuju tim vozom i da uživaju u aristokratskoj atmosferi.

Od turista se traži da su obučeni u stilu dvadesetih godina da bi bili u skladu sa stilom namještaja i dekoracijom voza. Tokom putovanja se služe jela francuske kuhinje.

Voz Orijent-ekspres čini 10 vagona, od kojih ima nekoliko spavaćih kola, restorani, a u jednom vagonu je napravljen i salon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana