Plati taksu, zaobiđi red na pasoškoj kontroli

telegraph.co.uk
Plati taksu, zaobiđi red na pasoškoj kontroli

U Engleskoj se trenutno vodi javna debata o uvođenju takse koja bi putnicima na aerodromu omogućavala da izbjegnu gužve i stajanje u redovima prilikom pasoške kontrole.

Englesko ministarstvo unutrašnjih poslova je dalo predlog da se uvede taksa koja bi omogućila poslovnim putnicima i onima koji putuju na odmor da izbjegnu čekanje u redu za pasošku kontrolu, a za usaglašavanje i javnu raspravu o opravdanosti ove odluke ostavljen je rok od tri nedjelje.

Ukoliko ova odluka bude donijeta, ona će praktično biti proširenje već postojećeg propisa "povlašćenog ubrzanog procesuiranja putnika" koji već postoji za neke putnike u prvoj i biznis klasi na londonskom aerodoromu Hitrou.

Ovaj prijedlog je zapravo samo jedna od novih ideja koja bi trebalo da pomogne da se od putnika sakupi dovoljno novca koj bi bio upotrebljen za pokrivanje rada engleskih imigracionih službi.

Još uvijek ne postoje nikakve procjene koliko bi putnika pristalo da plati ovu taksu, ali je saopšteno da će vlasti odrediti iznos koji će odražavati "pravičan iznos za uslugu koja se nudi".

"Namjeravamo da proširimo pružanje posebnih VIP usluga na aerodromu koje podrazumijevaju i brži prolazak kroz pasošku kontrolu, a novac koji bude tako prikupljen biće korišćen za finansiranja imigracionih službi, obezbejđenje granica i poboljšanje kvaliteta usluga", piše u saopštenju.

"Iznosi za VIP usluge će se naplaćivati na aerodromima ili od avio kompanija, iako će avio prevoznici imati pravo da te usluge naplate i direktno od putnika", dodaje se.

Iako je ova usluga prije svega namjenjena imućnijim poslovnim putnicima, ona će kasnije biti dostupna i običnim turistima koji putuju na odmor.

Način za brzi prolazak pasoške kontrole će prvo biti omogućen stranim putnicima na aerodromima Getvik i Hitrou, prije nego što bude dostupan i ostalim putnicima.

Engleska vlada godišnje troši oko 1,75 milijardi funti za funkcionisanje imigracionih službi, a polovina tog iznosa obezbjeđuje se od taksi za izdate ulazne vize i ostalih servisa. Nadležni se nadaju da će ovom odlukom biti prikupljeno više novca, a ukoliko to ne donese željene rezultate planira se i eventualna odluka o povećaju cijena viza za strance.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana