Piza - grad čuda

Jelena Bjelica
Piza - grad čuda

Pri pomenu Pize, prva stvar koja pada na pamet je Krivi toranj, jedan od najprepoznatljivijih simbola Italije.

Piza je grad u Toskani u centralnoj Italiji, na desnoj obali ušća rijeke Arno u Ligursko more. Glavni je grad provincije Pize. Grad je svjetski poznat po svom slavnom zvoniku na Katedralnom trgu, ali i 20 drugih istorijskih spomenika i univerzitetu iz 12. vijeka.

KRIVI TORANj KAO i cijeli Trg čuda na kojem se nalazi, ostavljaju bez daha. Toranj, najveća krstionica u Italiji, fontane... ostaviće vas bez riječi jer takva arhitektura teško da se bilo gdje može vidjeti, a najveći dio tih djela izgrađen je u 12. ili 13. vijeku.

Na Katedralnom trgu nalaze se i Katedrala (Duomo), krstionica i Monumentalno groblje (Camposanto Monumentale). Ovi su spomenici 1987. godine upisani na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Evropi.

Sam Krivi toranj, koji je zapravo zvonik Katedrale, gradio se gotovo dva vijeka, ima po sedam spratova i crkvenih zvona. Kako se nalazio na tlu nepogodnom za gradnju, počeo je da tone. Danas je nagnut za neka četiri stepena i već je nekoliko puta spasavan od mogućeg urušavanja.

Zanimljivo je da po noći trg sa svojim znamenitostima gotovo uopšte nije osvijetljen.

NAKON ŠTO SE SPUSTITE do centra grada i rijeke Arno, tu vas čekaju Palazza dei Cavalieri, Citadella te brojne crkve, poput Santa Marija dela Spina.

Ostale znamenitosti Pize uključuju Viteški trg i crkvu Svetog Stefana u kojoj se nalaze slike brojnih umjetnika, ali i plijen mnogih pomorskih bitaka između Kavalierija (vitezova svetog Stefana) i Turaka između 16. i 18. vijeka, uključujući i bojnu tursku zastavu Ali-paše s admiralskog broda iz bitke kod Lepanta.

Borgo strette je naselje gdje se može prošetati ispod srednjovjekovnih arkada, a Lungarno aleja uz rijeku Arno.

PALAČA MEDIČI, NEKAD IMANjE porodice Apijano koja je vladala Pizom od 1392. do 1398. godine u vlasništvu je porodice Mediči od 1400. godine.

Botanička bašta je najstarija univerzitetska botanička bašta u Evropi.

Kraljevska palata (Palazzo Reale) patricijske porodice Kaetani je sagrađena 1559. godine i mjesto je koje obavezno treba obići.

Univerzitet u Pizi je posebno poznat u područjima fizike, matematike, inženjerstva i računarstva, a više škole Sant'Anna i Scuola Normale Superiore za istraživanja i obrazovanje studenata su jedne od elitnih akademskih institucija u Italiji.

Istorija

Piza je još od petog vijeka prije nove ere bila važna etruščanska luka na ušću rijeke Arno. Rimljani su je pokorili 225. godine prije nove ere i postala je glavni grad bogate kolonije Ligurnije. U srednjem vijeku Piza je postala jedan od najvažnijih i najbogatijih italijanskih gradova-država koja je dominirala i Korzikom i Sardinijom. Piza je do 14. vijeka diktirala trgovinu Sredozemljem, a jedini konkurent joj je bila Venecija.

Visoke cijene

Mnoge znamenitosti nisu otvorene tokom cijelog dana

USLUGE                                                             CIJENE

Noćenje u hotelu  (sa doručkom)                 od 75 KM

Noćenje u hostelu                                           od 35 KM

Kafa                                                                  od 5 KM

Pica                                                                  od 18 KM

Posjeta Krivom tornju                                    30 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana