Pećinsko blago privlači turiste

Sreten Mitrović
Pećinsko blago privlači turiste

Rogatica - U podzemnom turizmu opštine Rogatica donedavno je prednjačila pećina Banja stijena, ali su speleolozi otkrili novo prirodno blago, odnosno pećinu Govješticu, koju u ovom kraju stanovnici nazivaju još i Dugovještica.

Direktor Turističke organizacije opštine Rogatica Nebojša Golić rekao je da se oduvijek sumnjalo da u neposrednoj blizini Banje stijene, postoji i pećina Govještica, koju u ovom kraju ljudi nazivaju još i Dugovještica.

- Zbog jezera na ulazu ova pećina, sa otvorom koji je visok 12 i širok osam metara, nije bila predmet ozbiljnijeg istraživanja, sve dok u nju nije ušla grupa italijanskih speleologa iz Bolonje, Sijene i nekih drugih gradova. Sa njima je bila i manja grupa domaćih istraživača iz Banjaluke, Sarajeva, Visokog i Mostara - rekao je Golić i dodao da se ušlo u pećinu koristeći alpinističku i drugu savremenu opremu.

U prethodnom periodu pećina je istražena na dužini od gotovo 7.000 metara, a avgusta ove godine stiglo se do 9.682 metra, čime je ovaj podzemni speleološki objekat izbio na prvo mjesto u Srpskoj i BiH.

Da bi došli do kraja do sada osvojenih dijelova pećine Govještica, speleolozi, među kojima je bio i poznati speleolog Goran Dujaković iz Banjaluke, te predstavnik Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Srpske Goran Panić, morali su da savladaju ne samo jezero na samom ulazu, sa dubinom vode i do dva metra, nego i više uspona i da prođu nekoliko potopljenih dijelova pećine.

Sve se to isplatilo, kazuje direktor Golić i dodaje da je otkrivena dvorana veličine fudbalskog igrališta, razgranat podzemni sistem i neizmjerno pećinsko blago.

- Stubovi stalaktita i stalagmita su od kvarca i krečnjaka bijele i žute boje. Tu su brojne draperije, kristali, ali i insekti u vidu tvrdokrilaca, stonoga i više kolonija slijepih miševa, račića i leptirica - kazao je Golić i dodao da opština Rogatica razvija turizam, te privlači goste sa svih strana upravo zahvaljujući otkrivenim pećinama.  

U pećini su pronađene kosti i lobanja praistorijskog pećinskog medvjeda, čija je  vrsta, kako tvrde stručnjaci, izumrla prije 20.000 godina. Istraživanja Govještice i njenog pećinskog blaga biće nastavljena i sljedećih godina.

Avantura

Nakon što su speleolozi otkrili i trasirali staze kroz pećinu Govještica, za nju su se počeli interesovati i speleolozi amateri. Braća Brusin, Zdenko i Boro, iz Rogatice, među prvima su uživali u ljepotama ove pećine.  Naoružani entuzijazmom i sa improvizovanom opremom upustili su se u avanturu posjete pećini i stigli duboko u njenu unutrašnjost. Ostali su tamo više nego što su planirali, pa je njihova porodica alarmirala njihov nestanak. Kada je potraga bila spremna da interveniše, oni su se pojavili živi, zdravi i nasmijani.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana