Parnjača ispred željezničke stanice u novom sjaju

Srna
Foto: srna

NOVI SAD- Starinska parna lokomotiva ispred ulaza u novosadsku željezničku stanicu, poslije urađene restauracije, od danas je u novom sjaju i plijeni pažnju putnika i prolaznika. Legendarnu parnjaču, koju čuva bronzana statua željezničara, dotjerali su za svoju dušu radnici novosadskog Javnog komunalnog preduzeća "Stan".

Oni su ovu novosadsku znamenitost sa mnogo pažnje sređivali uz svoje redovnih obaveza. Tako su na lokomotivi sanirana oštećenja nastala tokom godina, prelakirana je i dotjerana do najsitnijih detalja.

Lijep izgled lokomotive ističe i prostor oko nje, koji je uređen kao nikad dosad. Da bi za oko bila lijepa i naveče, lokomotivu osvjetljavaju tri nove svjetiljke oko nje i četiri postavljene na terasi željezničke stanice.

Parna lokomotiva jedna je od značajnijih znamenitosti Novog Sada, a i omiljeno je mjesto za sastanke, pa je dovoljno reći, na primjer, "čekaj me kod lokomotive". Ovaj muzejski eksponat postavljen je ispred ulaza u željezničku stanicu 15. aprila 1988. godine, a bronzana statua ispred lokomotive amatersko je djelo jednog radnika željeznice.

Novosadska lokomotiva proizvedena je 1925. godine u Budimpešti, teška je više od 50 tona i mogla je dostići maksimalnu brzinu od 60 kilometara na čas. Vozila je prugama Vojvodine, a zanimljivo je da se pojavila i na početku italijanskog filma "Ići ćemo u grad" iz 1966. godine, snimanog u okolini Novog Sada.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana