Palma de Majorka - grad zabave

Jelena Bjelica
Palma de Majorka - grad zabave

Zbog izuzetno bistrog mora, prelijepih pješčanih plaža, skrivenih laguna, jedinstvene prirode, kvalitetnih uslova za odmor i raznovrsnih mogućnosti za zabavu – najveće ostrvo malog španskog arhipelaga u zapadnom Mediteranu decenijama privlači turiste sa svih strana svijeta.

Renomirana turistička destinacija – Palma de Majorka, najveći grad i luka na ostrvu Majorka i prestonica autonomne oblasti Balearska ostrva, živ je i kosmopolitski grad koji čuva pravu špansku tradiciju. Nalazi se na jugu ostrva.

U "GRADU", KAKO LOKALNO stanovništvo naziva svoju prestonicu, živi oko 405.000 stanovnika što čini skoro polovinu ukupne ostrvske populacije.

Ovdje se miješaju prošlost i sadašnjost, vrhunska zabava, različite kulture i predivno plavetnilo Sredozemnog mora.

Palma de Majorka nudi turistima nezaboravan odmor i zbog toga predstavlja omiljenu destinaciju za mnogobrojne turiste iz cijelog svijeta.

Za centar grada karakteristični su tržni centri koji se dinamično grade, lavirint uskih uličica i obnovljenih starih zgrada okruženih ruševinama drevnih gradskih zidina i moderni bulevari.

PALMA DE MAJORKA IMA veliki broj znamenitosti. Simbol Palme je svakako poznata katedrala koju ostrvljani zovu La Seo, izgrađena u 13. vijeku.

La Almudaina – kraljevska palata, sagrađena je na temeljima muslimanskog Alkazara i bila je rezidencija prvih španskih kraljeva. Na vrhu uzvišenja iznad samog istorijskog centra, uzdiže se gotska tvrđava u kojoj se nalazi muzej sa vrijednom zbirkom antičkih predmeta.

Turistima su veoma interesantni i crkva svete Katarine i dvorac Belver. Veliki broj turista obavezno ode do Vajdemose, tipičnog ostrvskog sela, koje se nalazi u zaleđini Palme.

U PALMI JE TEŠKO izgubiti se. Orijentišite se prema veličanstvenoj katedrali Seu koja gleda na more i čiji se tornjevi vide iz maltene svake tačke u gradu. Ostatak grada prostire se iza katedrale.

Bistro more, prelijepe pješčane plaže, skrivene lagune duž obale, borove šume, palme ali i planinski vijenci – sve na jednom mjestu.

Uz more se proteže šetalište, a tu je i jahting centar.

DOMAĆINI SU PONOSNI što Palma stalno dobija Plavu zastavu, priznanje za najčistije plaže u Evropskoj uniji.

Ovdje je sve podređeno turistima. Svi hoteli, bez obzira na kategoriju, nude vrhunsku uslugu i gostoprimljivost.

Grad, ali i cijelo ostrvo, bukvalno živi 24 sata, pa je i radno vrijeme prodavnica prilagođeno turistima.

Istorija

Današnju Palmu prvi su naselili Rimljani, koji su tu osnovali vojni logor. Poslije Rimljana Palmom je vladala Vizantija, a od 707. godine do 1229. Majorka je bila pod islamskom vlašću. Grad je bio naseljen hrišćanima, koji su priznavali vlast kalifa od Damaska, a zauzvrat su uživali punu autonomiju. Za najveći dio stanovništva pljačkanje brodova  koji prolaze kroz vode ostrva bio je dugo najvažniji izvor bogatstva.

USLUGE                                                   CIJENE

Desetodnevni aranžman                  od   870 KM

Prenoćište                                          od     80 KM

Iznajmljivanje ležaljke                  od     20 KM

Ručak                                                        od     10 KM

Kafa                                                         od      3 KM

Sok                                                            od      4 KM    

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana